Политикът Николай Василев и бивш вицепремиер обяви в студиото на Нова тв , че инфлацията може да се контролира, чрез растеж на доходите. Бившите управляващи замразиха минималната заплата и това е тяхната основна грешка. Тя трябваше да се повиши с процента на инфлацията и да стане поне 800 лева.

По негово мнение именно инфлацията е този голям проблем, за който през последните 10 години хората на беше чували за това. Добре е, че имаме фиксиран курс на лева, заради валутния борд, който да държи валутата, но е недопустимо инфлацията да бъде трицифрена. „Ако бяхме наясно  със ситуацията с войната и какви ще са цените на енергията, можехме да направим прогноза до къде ще се повиши тя.”

Василев каза още, че страната ни преди 2 г (2020) смени рязко политиката си спрямо бюджета, след като спазваше строга финансова дисциплина и така си понижи дълга. България бе включена в онези държави с полулистки стил, за които  се казва, че колкото повече пилеем бюджетни пари,толкова е по-добре. Но се задават трудни години.”, акцентира той.

Според Николай Василев е разумно да има правителство с 4-годишен мандат, което да бъде ориентирано към запада. „Правителството трябва да е реформаторско, за да пребори кризата в икономката, но досега не видяхме някакви реформи. Разходите на страната за половин ден са 200 млн , пробвахме да усвоим дълг, но заради хаоса, който цари в България ни отказаха и затова се очертава да имаме 10 милиарден дефицит.Като цяло не харесвам бюджетната политика когато властта раздава милиарди. Сега имаме дълг от 36 милиарда, който може да набъбне до 50-60 млрд, след години, ако не се проведат реформи.

Василев съветва да се сложи край на излишните разходи на държавата, като подчертава, че в края на миналата година бяха изхарчени 5 млрд без да стане ясно за какво. И оприличи тава на истински хаос.