На много места в София се образуваха завирявания

Невиждана досега буря вилня из София.

Проливният дъжд се изсипа изневиделица над София броени минути след 16 ч. силният вятър, който придружи поройния дъжд, изпочупи масово клоните на дърветата. Небето бе раздирано от светкавици, сякаш настъпва Краят на света. Жители и гости на София разказват, че малко преди да се изсипе дъждът, се чували мощни гръмотевици. Голяма част от хората се приютиха под стрехите в очакване разразилата се буря да премине.

[caption id="attachment_413498" align="alignright" width="300"]На много места в София се образуваха завирявания На много места в София се образуваха завирявания[/caption]

Една от жените, чакащи на спирката до Ректората на Софийския университет подчертава, че при все че през последните дни няма следобед, в който да не е валяло, такова чудо като днешното не е имало. Малко след края на бурята, в общинския център на София са били получени множество сигнали за проблеми с отводняването, завиряване и изпочупени клони на дърветата. Дежурните телефони буквално са прегрели, съобщават от Столична община. Най-многобройни са сигналите, постъпили от Банкя, където бурята е била най-интензивна.

Хората масово съобщават за проблеми с отводняването и паднали клони от дървета. На мястото е изпратен екип на звеното за аварийна спасителна дейност към дирекцията по обществен ред и сигурност в София. Изпратен е и екип на Главна дирекция „Пожарна и аварийна безопасност”. На улица "Биримирски извор" в столичния квартал „Средец” се е образувало завиряване. На мястото е изпратен екип, който се е заел с отводняването. Екипи са работили по отводняването на подлезите в район „Триадица”. Непрекъснато се среди нивото на всички общински язовири. Институциите уверяват, че нивото им е в норма и няма място за притеснение. Завиряване има в ротондата на Централна гара, както и в градинката на Кристал.

Пороен дъжд се изля и над Хасково и превърна улиците в реки. Местните жители се шегуват, че градът им е заприличал на Венеция за броени минути. От Метрологичната обсерватория в Хасково отчитат, че в рамките на 35 минути, падналото количество дъжд за един квадратен метър е 12 литра, пише pik.bg.