В сферата на финансите и инвестиционните пазари през последните 15 години се утвърди името на българина Йордан Моллов. Той несъмнено се нарежда сред най-успешните родни финансисти в световен мащаб. Въпреки блестящата си кариера обаче, Моллов взима решение да се откаже от финансите, за да се завърне у нас и да стане преподавател.

 

Изненадващото за всички решение, той обяснява със своето желание да предаде познанията и опита си на български студенти, прохождащи тепърва във финансовата сфера, които искат да учат и да се развиват. Моллов със сигурност е идеалният човек, който да им подаде ръка в това начинание, предвид притежаваните от него изключителни познания и компетенции в бизнеса, подплатени с опит на международно ниво и стаж в най-големите чуждестранни компании за инвестиции.

Пред своите близки Моллов аргументирал решението си с факта, че е от изключителна важност в сектора да има отлично подготвени специалисти, които да прилагат своите знания в условията на и без това сложната за инвестиции икономическа среда у нас. Той твърдо вярва, че рисковете съществуват, за да бъдат поемани, а възможностите са, за да се използват и заключава, че всеки риск и възможност.

 

Вече е преподавател по специалностите Стратегии и Е-business в НБУ, Стопанска академия „Димитър Ценов“ – Свищов, Университета по библиотекознание и информационни технологии. Изнася и лекции като гост-преподавател в Бургаския и Варненския свободни университети.

 

Той притежава солидно образование от едни от най-престижните университети американски университети – бакалавър е по международни отношения от SUNY New Paltz, САЩ и магистър по бизнес администрация от Fordham University, САЩ.

Благодарение на своите качества, получава покана за стажантската програма към Централата на Oбединените нации в Ню Йорк, където преминава обучение в главния офис на нейния тогавашен председател Кофи Анан.

 

От 2006 до 2009 г. получава невероятния шанс да работи в меката на борсовата търговия Wall Street като анализатор на най-големите хедж фондове – Hound Partners, 3G capital, NYLIM.

В последствие, Моллов, заедно с още двама от съдружниците му, записват имената си в историята на родната икономика, основавайки първия български хедж фонд в Америка „Голдън спирит асет мениджмънт“, насочен към клиенти от Централна и Източна Европа.

 

С цената на много упорита работа, ясна визия, безспорен талант и силна воля, Моллов извежда „Голдън спирит асет мениджмънт“ на световния инвестиционен пазар.

„Силата ни винаги е била в намирането на новаторски подходи за набиране на клиенти, динамиката на развитие и пробиването на алтернативни пазари“, разкрива ключа към успешната си кариера финансистът. Но всичко това остава в миналото, след като Моллов се завръща у нас, за да преподава. Освен това се занимава и с благотворителна дейност, а свободното му време е посветено изцяло на семейството и малкия му син.