Поредният опит да бъде бутнат паметникът на Съветската армия в Пловдив, който е по-известен с името Альоша, най-вероятно ще се окаже отново ялов, защото демонтажът на гранитната фигура ще е многократно по-скъп, отколкото премахването на монумента в София и в бюджета не са предвидени тези средства, пише "Флагман". 

Общинският съветник Веселина Александрова от ДБ заяви, че Альоша символизира разединението в Пловдив, който всъщност е мултиетнически град на толерантността. Тя е категорична, че не може съветски войник да е символът на Пловдив и да заема най-високото място в града. По думите ѝ обаче промените не могат да се случват рязко, защото разединяват обществото. Затова според нея трябва да има широк обществен дебат.

Идеята на Александрова обаче не намира подкрепа в пловдивския Общински съвет, където ПП-ДБ има само 10 старейшини. Дори предложението й да бъде подкрепено от ГЕРБ и ДПС, максималният брой гласове, който може да съберат в местния парламент, е 25 от общо 51. Ако все пак успеят да съберат нужните 26, възниква въпросът откъде ще дойдат парите при условие, че в общинския бюджет за 2024-та няма предвидени средства за „погребението“ на Альоша. 

Невъзможно ли е премахването на Альоша в Пловдив?

За разлика от бронзовите фигури на паметника в София,11-метровият Альоша, чийто прототип е войникът от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов, е от гранит и „разглобяването“ му с флекс изглежда невъзможно, а не може и да бъде използван кран поради това, че няма как да бъде качен по стълбите до върха на хълма Бунарджик. 

По думите на областния управител на София Вяра Тодева демонтажът на фигурите на паметника в столицата струва 260 000 лева. Той обаче не е на хълм и не се нуждае допълнително укрепване, а и достъпът на кран до монумента е лесен. Махането на Альоша от Бунарджика обаче е невъзможно без поставянето на бетонни прегради, които да са достатъчно надеждни, за да не позволят на някои от тежките гранитни детайли да стигне до близките сгради и да предизвика страшна трагедия. До върха не може да стигне и кран, което прави операцията трудоемка и още по-скъпа. 

Източник: blitz.bg