Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково проверява сигнал за умряла риба по поречието на река Марица след Димитровград, в района на селата Нова надежда и Райново, съобщиха от екоинспекцията.

„Неохим“ ли отрови Марица? Умряла риба задръсти реката при Димитровград (СНИМКА)

Извънредната проверка е започнала вчера вечерта. В нея участва екип от служители на РИОСВ – Хасково, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив и Регионална лаборатория – Хасково към Изпълнителната агенция по околната среда.

Съвместният екип взима водни проби от пет пункта по течението на реката и две проби от северен и отвеждащ колектор на торовия завод „Неохим“ в Димитровград на местния олигарх Стефан Димитров, като един от промишлените обекти в района. Резултатите от анализа на пробите ще бъдат обявени допълнително, уверяват от РИОСВ.

Предишната проверка на екоинспекцията в региона по повод измирането на риба бе преди две седмици. Тогава сигналът бе за мъртви водни обитатели – речен кефал и шаран по течението на река Банска, десен приток на Марица. Инспекцията не установи промишлени замърсители.

Източник: narod.bg