Наскоро „Български ВиК Холдинг“ даде изключително арогантен пример как калинки биват назначавани за шефове на предприятия. Разбира се с конкурс, как иначе!

 

В центъра на сюжета е докараното до фалит „ВиК“ – Добрич, където водата е от най-скъпите в страната, тъй като се изпомпва от голяма дълбочина. И тъй като става въпрос за некадърници, които не само са опропастили въпросното предприятие, но и са отговорни за загубата на 113 млн. лева европари, в Добруджа си задават логичния въпрос – колко ли са платили, за да се бетонират като шефове. Няма точен отговор, по обясними причини, но МВР, ДАНС и прокуратурата имат начин да го получат.

 

Некадърни калинки се бетонираха като директори на „ВиК“ – Добрич

След конкурса за нов директорски борд става ясно, че от общо петимата души, трима са от стария – Мария Тодорова, Саркис Караджиян и Тодор Гикински като кариерата на последния е наистина уникална. Първо е шеф във „ВиК“– Сандански, но е обвинен в безстопанственост при изграждането на водопровод в с. Кръстилци – разпоредил изграждането му, без да има разрешителни за това. Прахосани са 91 бона, а водата се оказала негодна. Дори казват, че била радиоактивна.

 

Вместо да бъде уволнен през 2019 г. бива преместен в Добрич, отново като директор. Не след дълго и там става обект на разследване. Отново обаче не го уволняват, тъй като е много високо ценен в регионалното министерство. Абонираният за директорски постове сам разказва, че бил протеже на бившия регионален министър от ГЕРБ Николай Нанков, на когото казвал „бате“. След това се сработил добре и с Гроздан Караджов. Бил на крачка от уволнението само по времето на Виолета Комитова, но отново му се разминало. Сега инж. Гикински отново ще управлява „ВиК“ – Добрич.

 

Дочува се обаче, че срещу него все още виси дело в Благоевград. Специално по делото от 2019 г. за водата в Кръстилци, той бива оправдан през март 2022 г. и така се закрепва като директор в Добрич. Не е ясно обаче дали това е окончателното решение на съда. Сега Гикински е подал декларация, че е чист като детска сълза. Ако обаче се окаже, че има разминаване във фактите, ще се наложи веднага да напусне борда, обясняват юристи.

 

В ръцете на този инженер като несменяем изпълнителен директор е водоснабдяването на над 171 хил. души  8 общини в Добруджа. В същото време разрешителните за ползване но водоизточници не са подновявани, което е меко казано абсурдно. Затова от Басейнова дирекция – Варна съставят актове на предприятието и предават материалите за този грандиозен гаф, който може да засегне здравето на много хора в прокуратурата. Селски чешми в общините Тервел и Балчик се връзват към ВиК системата без разрешение, без санитарни зони, без сертификати, а това може да разболее населението. Самият Добрич преди време е водоснабден по подобна схема с незаконно инсталирана тръба на река Батовска. За да не попадат големи боклуци в питейната вода е поставена метална решетка.

 

Въпреки описаните гафове, трима от старата управа пак са подредени за директори на дружеството, нищо че в предните години са го довели до фалит. Сега обаче те имали планове за оздравяването му, смеят се в Добрич.

 

„ВиК“ е във финансов колапс заради неефективната им работа, стигнало се е до трайна тенденция да се трупат огромни суми неплатена вода, но те са несменяеми.

Източник: Уикенд, crimesbg.com