Скандалният бизнесмен Марио Николов ще прибере над 50 бона обезщетение заради претърпените мъки и неволи, тъй като прокуратурата го бе посочила като основен далавераджия при източването на 14.5 млн. лв. от САПАРД. Процесът срещу него е прекратен по давност, след като се точи цели 12 години от закрития вече Апелативен специализиран съд.

Преобладаваща част от съратниците на Николов обаче са оправдани по-рано, а той самият се пържи още известно време по фамозния процес САПАРД, който дълго време е на първите страници на медиите.

 

На свой ред сега Николов е осъдил прокуратурата като исковете, които е подал, са, меко казано, впечатляващи: 500 000 лева обезщетение за неимуществени вреди и над 13,6 млн. лева -- пропуснати ползи от неполучените заплати, понеже го пратили в ареста и не можел да изпълнява трудовите си задължения.

 

Марио Николов, да повторим, излезе сух и невредим, защото изтече давността на това дело и затова може само да си мечтае за обезщетение от 13.6 млн. лева. При положение че така и не се намериха виновни за източените 14.5 млн. лева от програма САПАРД. И нещо много важно – партньорите му в Германия не само бяха пратени в затвора, но и си излежаха присъдите. Тук обаче беше направено всичко възможно, за да се стигне до прекратяване по давност.

 

Не само, че никой не бе осъден по делото за източените пари от САПАРД, а сега „потърпевшите“ търсят солидни обезщетения

В аферата, разбира се, нямаше случайни хора. Фирмите, замесени в нея, са 6 и са свързани освен с Марио Николов, но и с бизнесмена Людмил Стойков, който по едно време беше дори съветник на президента Георги Първанов. Някогашен барман, Людмил Стойков завършва спортния институт ВИФ, след това покрай висаджиите се намесва в бизнеса със скрап и става шеф на офиса на ВИС-2 в Перник. Също е и съсобственик тогава на модната агенция „Ивет фешън". Сега минава за индустриалец и хотелиер.

 

Марио Николов и приятелите му кандидатстват по европейската програма САПАРД за закупуване на машини за преработване на месо. След това са направени сделки с представители на швейцарски и германски фирми, като целта е изкуствено да се вдигне цената на машините, беше установило разследването. После се оказва, че техниката е стара и е изнесена от България в чужбина, където се пребоядисва и отново се връща тук, уж като нова, и то купена с парите от САПАРД.

 

Прокуратурата сега ще плати 50 хил. лева, но е факт, че още в самото начало тя умело предопределя края на процеса, като разделя делото на две – едното е за пране на пари, а другото – за документна измама. Според юристи това е една от основните грешки, която довежда до оправдателни присъди. Нещо повече, материали от едното дело са прехвърляни в другото и в крайна сметка е направено всичко възможно, за да се окажат доказателствата, крайно недостатъчни за присъди, тоест направено е всичко по силите на обвинението, за да бъдат

 аферистите оправдани. При това в групата за документни престъпления не е включен Людмил Стойков, а в делото за пране на пари липсват като подсъдими Лазарина Георгиева, Радмил Петров и Петя Хаджииванова. Няма пълно съвпадение и на мястото на престъпленията, различни са и периодите на осъществяването им. Въобще прокуратурата забърква една пълна каша, но сега обезщетението ще платят данъкоплатците.

 

Пръв, разбира се, се измъква от делото президентският съветник и бивш висаджия Людмил Стойков, наричан неслучайно Пепеляшко от Перник. Според слуховете това му излязло над половин милион разходи, оставени в кабинета на влиятелна фигура в Съдебната палата. Запознати си припомнят и друг факт, свързан с делото. Когато започва разследването, Людмил Стойков помолил тогавашния зам.-министър на външните работи Феим Чаушев да му уреди среща с шефа на ОЛАФ. Чаушев на свой ред поискал помощ от тогавашния посланик на Германия в София и така се разчуло за ходатайството. После, когато е махнат от Външно министерство, Феим Чаушев влиза в управата на курорта Дюни, който е на Людмил Стойков, но официално се води собственост на офшорки.

 

Румяна Ченалова е съдийката, която през 2010 г. оправдава Людмил Стойков, но пък осъжда другите от бандата. След това обаче се оказва, че и тя самата е била адвокат на Лазарина Георгиева, една от обвиняемите по процеса. При обжалването в Апелативния съд приемат, че мотивите на Ченалова, с които тя осъжда Марио Николов, съпругата му Марияна, Ана Шаркова, Валентин Ангелов и Иван Иванов, са произволни! Отбелязано е също, че прокуратурата се е объркала, понеже фирмите били регистрирани още в средата на 90-те години на миналия век, далеч преди да започне програма САПАРД в България. Накрая оправдателните присъди са дадени от съдия Калин Калпакчиев, като в изявления по този повод и той споделя, че прокуратурата е обрекла на неуспех делото САПАРД.

 

Нещо повече, той обяснява също, че: „Доказателствата, изпратени от германската прокуратура, нашето обвинение не е съумяло така да ги представи в процеса, че те да бъдат пълноценно използвани”. Калпакчиев допълва, че „начинът, по който прокурорът е формулирал обвинението, тези престъпления, които е избрал да предяви като обвинение, са изначално неуспешни да бъдат установени в процеса”.

 

Макар да са оправдани българските участници в аферата, ОЛАФ – Европейската служба за борба с измамите с европари, изготвя преди време доклад. В него са отбелязани други 80 съмнителни фирми, също получили пари от европейската програма. Настоява се да върнат над 50 млн. лв., усвоени по програмата. Самите Людмил Стойков и Марио Николов също са принудени да върнат над 3 млн. пари по програмата. След въпросния доклад на ОЛАФ нарушенията по САПАРД в Софийската градска прокуратура започва разследване на 44 фирми, които са купили машини с пари от европрограмата.

Такива разследвания има и в няколко областни градове, където са регистрирани фирмите. Но както традицията повелява у нас, всяко чудо е за три дни. Скоро нищо повече не се чува за тези дела. Показателно е обаче, че до една от тези фирми, взели огромни пари от Брюксел, са били спонсори на БСП, а също и на „Българската Коледа“ – инициатива, с която Георги Първанов се гордееше толкова много.

 

Двете депа срещу групата на Людмил Стойков и Марио Николов са сред тези, които уж се наблюдават от Брюксел. Накрая обаче не само че няма осъдени, но и вече се търсят обезщетения. Съратничката на Марио Николов – Ана Шаркова, ще получи 20 000 лв.! Майката на Марио Николов – Елена също осъди прокуратурата, макар и по друга афера, е взела 18 000 лева. Тя е засегната, че я разследват за неправомерно изнесени в Европа замразени заешки бутчета от Китай за около 4 млн. лв. Разследването е прекратено през 2016 г.

Източник: Уикенд, crimesbg.com