Емблематичният спектакъл на Александър Морфов „Хъшове“ ще се играе за последно на 27 октомври и след това вероятно няма да бъде залаган в афиша на Народния театър, твърдят актьорите от постановката Рени Врангова и Валери Йорданов. Техният съвет към зрителите е да зададат въпроси по темата към директора Васил Василев, за чиято оставка двамата се борят вече година.

 

Както е известно, Василев уволни дисциплинарно Морфов като главен режисьор на трупата, макар че бе избран на поста директор на Народния театър с обещанието да върне всички постановки на режисьора, както и него самия. Впоследствие двамата влязоха в остър конфликт, който стана и публичен, а в ябълка на раздора между тях се превърна назначаването на дълго- годишния пиар на ДПС Велислава Кръстева за пиар на Народния театър.

 

В програмата за ноември и декември „Хъшове“ не фигурира, макар че спектакълът по повестта на Иван Вазов „Немили-недраги“ се радва на огромен интерес и билетите се изкупуват много бързо, въпреки че премиерата беше преди 20 години. От афиша на Народния падна и постановката на Морфов „Животът е прекрасен“, след като изпълняващият главната роля Камен Донев отказа да играе в знак на солидарност с уволнения режисьор.

 

Прави впечатление обаче, че Александър Морфов не е зачеркнат съвсем от директора Василев, тъй като той кани в София друг спектакъл на режисьора – „Антигона“. Морфов постави този спектакъл в Плевенския театър, чийто директор преди време бе Васил Василев.

Същевременно най-големият защитник на Морфов сред актьорите – Валери Йорданов, пусна песен в негова защита, озаглавена „Няма бивши хъшове“. Той създаде песента и видеото към нея заедно с групата „No More Many More“.

 

Клипът, на който Валери Йорданов е режисьор, съчетава документални кадри от работата на групата в студиото, както и кадри от филма „Хъшове“ на режисьора Александър Морфов. „Няма бивши хъшове” е пряко свързана с битките в Народния театър и отразява и обществения пейзаж в страната. Актьорът за едно с вокалиста на „No More Many More“, са автори на стиховете и на музиката. Малката дъщеря на Валери Йорданов – Яна също участва в песента и видеото.

 

Народният театър отново сваля Хъшове от афиша

 

„Трябва да продължаваме битките си за по-добро. тази песен е точно за такава битка. Тя не е стон, не е вопъл, тя е просто категорична заявка: „Ние сме тук и продължаваме!“. Аз продължавам да настоявам, че този директор трябва да си отиде.

 

Достатъчно много навреди. Продължавам да настоявам, че Александър Морфов и други хора, не само в сферата на изкуството, които поради различия и изказано мнение или несъгласие с нещо и личен бунт, биват потъпквани. Това не е правилно. Това не е честно. Продължавам да

твърдя, че българският народ е оцелял заради своите индивидуалности и заради своите характери. Затова е оцелял и е останал силен“, категоричен е Валери Йорданов в мотивите си за създаването на песента „Няма бивши хъшове“.

 

В клипа са използвани и доста кадри с Чочо Попйорданов от филма „Хъшове“. В спектакъла и в сериала той играеше ролята на Македонски.

 „Ако Чочо беше жив, светла му памет, предполагам, че щеше да има взривоопасни реакции. То нямаше да е просто писане на заявления, на молби или мълчалив протест пред министерства. Не знам какво щеше да направи. Той беше много луда глава, много буен българин, но и много верен приятел. Приятел не само на хората около себе си, но и на каузата на театъра“, сподели Валери Йорданов, убеден, че Чочо щеше да защитава докрай Александър Морфов.

Източник: Уикенд