Вероятността да се справим е почти нищожна

Бивш министър прогнозира, че наесен страната ни ще бъде застигната от поредната криза.

Старозагорският депутат от редиците на ГЕРБ-СДС и бивш образователен министър Красимир Вълчев отбеляза, че съществува реален риск през есента и зимата страната ни да бъде изправена пред газова криза, предава БТА.

Наесен ни удря нова криза, прогнозира бивш министър

Според него е абсолютно безотговорно да предприемаш крайна действия, когато нямаш алтернатива за доставката на газ.

Така коментира Вълчев прекратяването на договора с „Газпром“ за доставка на синьо гориво.

Той е категоричен, че България трябва да предприеме действия по осигуряване на енергийна независимост. За всички обаче е ясно, че това не може да се случи от днес за утре, а е нужно време.

Красимир Вълчев подчертава, че терминалите за доставка на втечнен газ от Щатите, са резервирани за износ, а в Европа са резервирани за внос.

При все, че не иска да се превръща в лош пророк, Вълчев прогнозира, че вероятността хранилището в Чирен да бъде запълнено достатъчно, за да имаме резерви за зимния сезон, е почти невъзможно.

По отношение на темата за Актуализацията на държавния бюджет за 2022 г., която бе гласувана и приета на второ четене, депутатът е категоричен, че този бюджет е „дългосрочно вреден“ за страната ни. Той несъмнено ще доведе до трайно увеличаване на външния ни дълг през следващите години.

Източник: blitz.bg