Столичните наеми съвсем не отстъпват на цените на имотите. Временното настаняване в апартамент в София ще ви коства толкоз, колкото бихте платили и в други европейски столици, при това в доста по-богати от нас държави. За около 1600 – 1700 евро бихте могли да получите жилище под наем както у нас, така и в Испания или Португалия.

 

Тук е моментът да отбележим, че срещу тази сума ще си осигурите просторно жилище, което е обзаведено доста прилично. На практика обаче това означава, че за да си го позволите, трябва да сте човек със солиден доход, доста над средния.

Наемите в София скочиха до небесата

В столичните райони „Иван Вазов“ и „Дианабад“ за 1700 евро бихте могли да наемете луксозен тристаен апартамент с хол и кухня в едно, две спални и две бани, но без пълно обзавеждане.

В престижния квартал „Стрелбище“ пък можете да наемете апартамент около 140 квадрата на цена от 2000 евро. В това жилище са включени всекидневна, две спални, две бани и оборудвана кухня.

В по- старите столични кооперации бихте могли да наемете сравнително просторен апартамент, но с неактуално обзавеждане на цена от 600-800 евро.

 

По около 900 – 100 евро пък вървят тристайните с по-малка квадратура в желаните квартали като „Лозенец“, „Иван Вазов“, „Малинова долина“ и в района на Докторския паметник.

Офертите да студентски стаи на хотелски принцип в Студентски град пък започват от 500 евро.

Подобни помещения за приблизително същата сума бихте могли да наемете и в Испания, Франция и Германия. Но ако искате самостоятелна баня ще трябва да платите около 1500 лева за 31 дни.

 

В Мадрид например се предлагат луксозно обзаведени студентски стаи със самостоятелни бани в общи големи апартаменти. Цените са между 350 и 800 евро месечно, а стойността им се определя от локацията и големината на помещението. Много луксозно студио в центъра ще ви струва около 1000 евро месечно.

 

Район „Витоша“ несъмнено си остава една от най-скъпите столични територии, където средно на квадрат ще платите повече от 60 евро. В „Малинова долина“ също е скъпо и там квадратът струва 40 евро. Доста по-евтини, при това съвсем очаквано, са имотите в „Люлин“ и „Обеля“, където наемът на самостоятелно жилище ще ви струва около 500 лева месечно.

Източник: Уикенд