Брокери признават, че от началото на есента наемите в София са скочили драстично.

Цените се движат в доста широки граници, но така или иначе жилище за под 700 лева в момента е почти невъзможно да се наеме дори в по-затънтените квартали на столицата.

За двустайни апартаменти в столицата наемите най-често са в диапазона между 700 и 1000 лева, докато тристайните стават все по-скъпи и доближават 1300 лева.

 

Предимно локацията на жилището е тази, която определя размерът на наемите. Така например в центъра на града и по-престижните квартали, наемите са по-високи отколкото в покрайнините на София. По-високи са и наемите на жилища близо до спирка на метрото и такива, към които има място за паркиране. Традиционно по това време на годината поскъпват и жилищата около университетите.

 

Наред с всичко това размерът на наема зависи до голяма степен и от хазяина. Някои от собствениците на имоти искат твърде висок наем, и са готови да изчакат дори няколко месеца, докато намерят наемател. Други обаче предпочитат жилището да не стои празно и да го дадат за по-малко пари, но да не секват сигурните им доходи от наеми. .

 

Хората, живеещи в жилища под наем са много по-мобилни, защото при всяка по-добра оферта, без значение дали става въпрос за работа или наем, сменят много лесно квартирата.

Собствениците на гарсониери най-често ги отдават под наем за около 550-600 лв. месечно.

 

Наемите в София пак откачиха здраво нагоре

 

В центъра на София наемът за тристаен апартамент на атрактивна локация с допълнителни екстри, надхвърли 1400 евро. А за луксозно обзаведени и многостайни жилища наемите може да са още по-високи – в момента се предлагат дори апартаменти в идеалния център за 2000 евро месечен наем!

 

Наемателите са готови да дадат най-големи суми за жилища в идеалния център на София, както и за кварталите Иван Вазов, Стрелбище, Изток, и южните квартали като Борово и Манастирски ливади. По принцип в по-отдалечените квартали като Надежда, Обеля и Люлин, наемът е по-нисък. Ако обаче жилището е ремонтирано и близо до спирка на метрото, то наемът може да ви излезе по-скъп, отколкото в центъра на столицата при неремонтирано жилище и със стари мебели. Друго предимство на крайните квартали е, че се паркира по-лесно – няма синя и зелена зона.

Източник: Уикенд