На 21 януари 2011 г, точно преди 13 години, Бойко Борисов става първият и единствен в най-новата ни история министър-председател, който обявява датата 1 февруари за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Предложението е на президентите д-р Желю Желев и Петър Стоянов.

 

“Покланяме се пред всички тези хора, които с цената на живота си са отстоявали достойнството и стремежа на българите към свобода. Като лидер на най-голямата проевропейска дясноцентристка партия в България моето отношение към комунизма и неговото наследство винаги е било ясно - за историческа справедливост и предаване на паметта за случилото се на младите поколения, за да не стават лесна жертва на политически играчи, които се опитват да налагат носталгия по това време. Престъпленията на комунизма трябва да се знаят и не мъст, а покаяние трябва да има”, коментира Бойко Борисов преди години по повод тъжната годишнина.

 

1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта си регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на така наречения Народен съд. Този ден остава знаков за нашата история, защото поставя началото на кървавите репресии срещу българския народ.

На този ден преди 13 години, единствен Бойко Борисов обявява 1 февруари за Ден на почит към жертвите на комунизма

Над 2700 души са екзекутирани по-късно по силата на присъдите на т.нар. Народен съд, организиран от правителството на Кимон Георгиев, взел властта с преврат на 9 септември 1944 г. в окупирана от Съветската армия България.

Много от обвинените и арестувани от Народния съд изчезват безследно още преди присъдата им да бъде произнесена.

Десетки хиляди души са изселени само за няколко месеца.

Затвор е налаган дори за бележити личности с исторически заслуги за България като бившия председател на Народното събрание Димитър Пешев, който има личен принос за спасяването на българските евреи от изтребление в нацистките концлагери. Пешев е осъден за "фашистка дейност и антисемитизъм" и е освободен едва след като еврейската общност се застъпва за него пред доминираната от комунистите власт на ОФ.

Източник: crimesbg.com