Макар да не се понасят, Демерджиев и Рашков действат на един принцип 
Преобладаваща част от провежданите в последно време из цялата страна масирани полицейски акции срещу купуването на гласове, са бутафорни.

Припомняме, че тези акции се провеждат по заповед на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. Запознати обаче издават, че те не почиват на получена реална оперативна информация, а са по-скоро с превантивна цел. 

МВР проведе десетки специализирани акции от 19 август насам. Акции срещу купения вот се проведоха в Пловдив, София, Варна, Бургас, Ямбол, Дупница и Русе, както и в други градове на страната. 

Според зам.-главният секретар на полицията Станимир Станев, са регистрирани близо 450 престъпления и са образувани 194 наказателни дела срещу брокери на гласове.
Вътрешни хора обаче издават, че на практика почти всички полицейски акции от последната седмица не са насочени конкретно към купения вот, както се представя официално, а срещу ромски босове, наркодилъри, лихвари и собственици на заложни къщи. 

Съгласно заповед на Демерждиев се задържат лица, занимаващи се с търговия на дрога, сутеньорство и лихварство, и у тях се търсят списъци с имена на хора, за да може пред обществото да бъде представено реална борба на МВР с купения вот.
Истината обаче е, че големите брокери, през които минава купеният вот остават недосегаеми.

Полицейски служител от Варна разкрива, че в повечето случаи полицейски началници просто разпореждат на подчинените си да нахлуват в ромските махали, за да атакуват дребния криминален контингент, който се заминава основно с незаконно лихварство.
При тях винаги могат да бъдат открити списъци с хора, предвид спецификата на дейността им.

Бургаски криминалист пък разкрива, че срещу голяма част от задържаните брокери на гласове дори не се повдигат обвинения за купен вот поради липса на доказателства.
Въпреки това не може да се отрече, че тези акции имат известен ефект върху ромското население, тъй като голяма част от тях се стряскат от засиленото полицейско присъствие и не продават гласа си срещу 50-100 лева.

Смята се, че тази идея е на президента Румен Радев. Тази стратегия бе приложена за пръв път на миналите избори, когато министър на вътрешните работи бе Бойко Рашков.
Тогава МВР успя да блокира почти напълно ромските махали в продължение за цели 2 седмици преди изборите и закопча стотици ромски ъндърграунд представители.

На практика обаче осъдените за изборна търговия се броят на пръсти, тъй като не са били представени достатъчно доказателства.
И сегашният вътрешен министър действа по същия начин, но в немалка част от случаите, той е подведен от полицейските началници на областните градове, разпореждащи избирателно акциите срещу купения вот. 

Всеизвестен факт е, че провинциални партийни лидери и селски феодали използват полицията за саморазправа с конкурентите си. според слуховете точно по този начин е процедирал Рашков през миналата есен.

Едва ли за някого ще е изненада фактът, че ПП е събрала най-много гласове в ромските махали на София, Бургас и Варна.
Все пак по стара традиция обаче най-голяма част от ромските гласове отиват за ДПС.
Източник: Уикенд

МВР за пореден път хвърля пясък в очите на обществото