Заканата на ГЕРБ и ДПС, че дерогацията ще бъде прекратена, напът да вкара в хазната 1,5 млрд. лева, дължими от руския гигант и да осигури отстъпка от 73 ст/литър за гражданите

Милиард и половина лева! Това е сумата, натрупана от „Лукойл“ на гърба на българската хазна и данъкоплатци. Сума, която руският петролен гигант упорито отказваше да издължи, но сега най-сетне е напът да бъде принуден да внесе в хазната благодарение на съвместна закана на ГЕРБ и ДПС, отправена през уикенда.

Шокиращата равносметка излезе наяве в понеделнишката утрин, след спешна среща на ГЕРБ и ДПС с ПП-ДБ, премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев. На нея стана ясно, че след заявките от събота и неделя на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, шефа на енергийната комисия и депутат от партията Делян Добрев и съпредседателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, че двете формации ще внесат предложение за прекратяване на дерогацията за внос на руски суров петрол, от „Лукойл“ внезапно решили най-сетне да спазват законовите разпоредби и да си платят задълженията.

Задължения, които руската корпорация упорито се опитва да скрие и да избегне да плати от много време. Със счетоводни хватки и - за съжаление, с благосклонното притваряне на очи на изпълнителната власт. Въпреки изричните законови текстове, приети от Народното събрание през последната година. И възползвайки се от договорената през 2022 г. дерогация. Тя беше предоставена от ЕК на страната ни, за да не плащат българските граждани космически цени на горива, но която в крайна сметка се оказа, че и до момента облагодетелства само „Лукойл“. А оттам и Русия, давайки на Москва свеж финансов ресурс, за да продължава инвазията в Украйна.

Можело, значи!

Как се стигна до формирането на фрапиращата сума, дължима на хазната от концерна?

Въпросните над 500 млн. лева са корпоративен данък, който „Лукойл“ пое ангажимент миналата година най-сетне да изплаща в България. В края на този септември обаче от компанията внесли коригираща декларация, с която отказали да го направят с мотива, че имат минали загуби, възлизащи на 540 млн. лева.

Отделно, според промяна в законодателството, приета от Народното събрание и влязла в сила в началото на тази година, считано от януари 2023 г. петролният гигант трябва всеки месец да внася във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ 70% от разликата в стойността на руския сорт „Уралс“, чиято цена е с таван 60 долара и сорта „Брент“, който струва около 100 долара на барел. Вече десети месец обаче от компанията се ослушват и отказват да изплащат вноската.

Според изчисления на Делян Добрев, сумата, която от „Лукойл“ е трябвало да изплатят към бюджета към началото на август, е възлизала на 622 млн. лева, а в момента е набъбнала на близо милиард. Засега остава загадка защо от изпълнителната власт не са ги принудили да го направят до този момент. Този период обхваща управлението на два кабинета – служебният на Гълъб Донев, назначен от Румен Радев и настоящият редовен с премиер Николай Денков.

Фактът обаче е, че играта на котка и мишка, която „Лукойл“ играе с държавата не е нито от днес, нито от началото на годината. Тя датира години назад, заради което и редица западни издания квалифицираха руския концерн като „държава в държавата“. Е, заявката на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС, че ще накарат кабинета да си влезе в ролята и да брани интересите на гражданите като сложи край на безумието петролният гигант да трупа милиарди за сметка на българските данъкоплатци, е напът да прекрати изцяло тази абсурдна ситуация.

Какво е договорено на срещата, проведена сутринта?

Резултатите от нея бяха обобщени от съпредседателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който посочи: „Благодарение на това, че ГЕРБ и ДПС предложихме да бъде отнета дерогацията на „Лукойл“, както не искаха да си си плащат данъците, са заявили вчера пред шефа на кабинета на премиера, че ще платят над 500 млн. лева, които се опитаха да скрият от българските граждани“ И обобщи: „Ползите от днешната среща са, че първо ще приберем над 500 млн. лева от данъци.

Второ–ще приберем със задна дата, считано от януари, над милиард лева за българските граждани от „Лукойл“, които на практика не бяха платени от тях във Фонд „Енергийна сигурност“. Уверението от премиера е, че тези данъци ще бъдат внесени. Ако това не се случи, ще внесем проекта и ще отнемем дерогацията на „Лукойл“. Правителството е извоювало тази дерогация за гражданите, а не компания да има печалба и да финансира войната в Украйна.

Нека „Лукойл“ ни чуят ясно в това. Да не мислят, че няма да си плащат данъците в България!“

За да бъдат събрани, считано от януари, дължимите вноски, на извънредно заседание в петък на Народното събрание депутатите планират да отхвърлят ветото, наложено от президента Румен Радев върху енергийния закон и да одобрят промяна, даваща възможност за събираемост със задна дата.

Според изчисленията на шефа на енергийната комисия Делян Добрев, това ще даде възможност за компенсиране на гражданите с поне 73 стотинки на литър гориво, с което цената, плащана от потребителите, ще падне от настоящите около 3 лева на литър на малко над два лева.

Не по-малко важни са обаче

други 2 стъпки, договорени на срещата и обявени от Пеевски след нея.

С едната се преодолява евентуален риск „Булгартрансгаз“ да бъде принуден да покрива повишената от държавата преди дни с 20 лева за мегават час енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен газ. Тя трябва да бъде плащана от „Газпром“, но руският газов гигант не е регистриран у нас като юридическо лице и ако откаже да го направи, тежестта пада върху българското дружество, което е страна по договора.

При дискусията е било договорена промяна в закона, която да натовари Министерството на финансите посредством Агенция „Митници“ със събирането на таксите. Така, в случай на отказ от страна на „Газпром“ да плати, МФ ще си търси директно дължимото. 

Отделно ще бъде сложен край на монопола на „Лукойл“ върху базите за съхранение на горива. С промяна в закона управлението им ще бъде поето от Държавния резерв посредством фигурата на особен управител.

Тези изменения впрочем са поредните от цяла серия промени в законодателството, целящи да сложат край на хегемонията и монополното положение на руската компания, направени през последната година по инициатива или с ключовата подкрепа на ДПС в изпълнение на заявката на движението, че ще бъде гарант за спазването на евроатлантическата ориентация на страната и предотвратяването на действия или бездействия, накърняващи интересите и на българските граждани, и на ЕС и НАТО.

Както е в случая с упоритите опити на корпорации, свързани с режима на Путин, да използват България като терен за заобикаляне на санкциите на ЕС срещу Москва, при това ощетявайки родните данъкоплатци и трупайки свръхпечалби, финансиращи войната в Украйна. Въпросът е какво щеше да се случи, ако Пеевски и ДПС като цяло не играеха ролята на стабилизиращ фактор и коректив на управляващата сглобка на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, в която и двете участващи формации се самоопределят като евроатлантически, но втората - предимно на думи?

И защо трябваше да се стигне до заканата на ДПС и ГЕРБ, че ще поискат край на дерогацията, за да бъде принуден излъчените от ПП премиер и финансов министър най-сетне да пристъпят към действия по прекратяване на своеволията и хегемонията на „Лукойл“, които им бяха разписани от Народното събрание отдавна и трябваше да са реалност от месеци? Риторични въпроси, чийто отговор е пределно ясен и доказан от времето и беше даден за пореден път от днешната среща.

Източник: blitz.bg