8-годишно момиченце от София вече три месеца е в кома, а лекарите не могат да открият каква е причината за тежкото й състояние. Родителите й разказаха пред екип на Razkritia.com, че са водили детето при десетки специалисти, обиколили са всевъзможни клиники, но според докторите малката Рая е напълно здрава и няма причина да е в кома.

„Всеки момент я чакаме да събуди и така вече три месеца. Лекарите нямат обяснение, никой нищо не ни казва, а аз започвам да губя надежда”, разказва майката на 8-годишната Рая. Миглена и съпругът й дори са прибегнали до по-нестандартни методи, като посетили известен медиум. Според екстрасенса Рая е „заключена” и е подвластна на тъмни свръхестествени сили. „Момичето е подразнило Дявола”, били думите на врачката. Медиумът посъветвал родителите да разговарят със съученици на момиченцето, които щели да им разкрият какво всъщност се е случило.

„Три пъти викахме Дама Пика”

Миглена се срещнала с приятелка на Рая, с която заедно учели уроците си. В деня, когато дъщеря й изпаднала в безсъзнание, двете били заедно. Приятелката й толкова се изплашила, че цяла седмица отказвала да говори. Когато Рая припаднала, извикала съседите и през цялото време крещяла „Дама Пика беше, Дама Пика го направи”. Откарали Рая в Спешното, където лекарите установили, че е изпаднала в кома.

Седмица след като момичето изпаднало в безсъзнание, приятелката й проговаря. Тя разказва, че двете решили да си поиграят, като извикат Дама Пика. „Затворихме се в банята, за да е по-тъмно и запалихме свещ. Взехме едно малко огледалце и го напръскахме с парфюм. Отгоре сложихме картата на Дама Пика, с лице към огледалото и започнахме да я викаме”, разказва момичето. Три пъти повторили „Дама Пика, покажи се! Дама Пика, покажи се! Дама Пика пука се!”. Като махнали картата от огледалцето, видели знака на Пиката – листо, обърнато наобратно. В този момент огледалцето се пукнало и двете момичета се разпищели. Рая припаднала. „Опитвах се да изляза, но сякаш някой затискаше врата отвън. Накрая се отвори и отидох за помощ”, разказва приятелката й.

Оттогава състоянието на Рая не се променя. Лекарите дават надежда и казват, че няма причина да не се събужда, всички показатели били в норма. Родители обаче започват да губят надежда и все повече си припомнят историята на приятелката й за Дама Пика. „Не вярвам в такива неща, но вече нищо друго не ни остава. Дори започнах да чета истории за Дама Пика и да търся обяснение”, разказва бащата със сълзи на очи.

Градски легенди

Има много легенди за Дама Пика. Една от тях гласи, че е живяла през XIII век. Тя била красива, млада девица, по която всички мъже от селото се прехласвали. Девойката обаче не отвръщала на чувствата им. Един ден отблъснатите мъже от селото се съюзили и я обявили за вещица. Обезобразили лицето й и я прокудили от селото.

Месеци наред бродила сама в гората, докато накрая загубила ума си. Преди смъртта си, тя проклела всички свои насилници, а духът й се затворил в огледало. Оттогава всеки, който се осмели да я повика, вижда обезобразеното й и ужасяващо лице в огледалото. Малко след това умира или полудява. Дама Пика пощадявала само някои – задавала им три трудни въпроса и ако не успеят да отговорят, затваряла духа им в огледалото.

Има и много градски легенди, които разказват за деца, омагьосани от Дама Пика. Дали тя съществува и каква част от митовете са истина, оставяме на вас да споделите в коментарите.

Вие призовавали ли сте Дама Пика и случвало ли ви се е нещо необичайно?