Всички икони помагат, когато към тях се отправи молитва с чисто сърце. Това казват свещениците, когато към тях се отправи въпрос дали дадено свето изображение е чудотворно и дали избавя от болести, недъзи и зависимости.

 

Най-трудно е обаче човекът, който има проблеми, сам да пожелае да се избави от пиянство, страст към хазарта или наркотиците, споделят божиите служители. Когато все пак това се случи и страдащият сам пристъпи в храма, чудесата стават.

 

Молитви с чисто сърце помагат срещу зависимости

Такова чудо е пресичането на зависимостта от хазарта и от алкохола. „Синът ми години наред дава всичките си пари – и неговите, и нашите на залите за хазарт. Жена му го напусна, взе детето, разбирам я", разказва възрастна жена в двора на манастира „Свети Мина” край столичния квартал „Бенковски”.

 

Видът на бабата е много измъчен, но тя не спира да говори на жените, които продават свещи. Речта й става достояние на чакащите за молитва пред голямата чудотворна икона на свети Мина.

„Ето го синът ми. От месеци вече не ходи по залите. Дава парите на жена си и вкъщи взе да прави ремонти. Друг човек стана, защото цяла година се молих на свети Мина и на Богородица", казва вече през сълзи бабата и след тези думи повече хора се обръщат към нея. По вида им личи, че вече не й се сърдят, че нарушава тишината в манастира. До нея се приближава мъж на около 50 години и казва: „Стига, майко, всички ни разбраха".

 

„Нека чуят, нека знаят”, почти крещи жената и се покланя отдалеч на иконата. Синът й все пак успява да я накара да си тръгнат. Но друга жена нарушава мълчанието на поклонниците в манастира. „Свети Мина помага много, но и други икони помагат. На мен ми казаха да си взема икона на Богородица и Младенеца с чаша. Години наред пиех и се бодях. Ето ръцете ми – още личи по тях, че не можех без дрога. Не исках и да чуя да спра. Живеех по мазета и до кофите за боклук. Докато един ден при мен дойде един поп и ми пъхна нещо в ръката. Аз го изпсувах, защото разбрах, че не са пари, а на мен ми трябваха за хероин. Когато той се отдалечи, погледнах какво ми е дал.

 

Гледам – икона. Сложих сия в джоба. После сънувам как Младенецът от иконата ми подава чаша, а от нея тече вода. Водата стана толкова много, че аз потънах. Взех да се давя, но Богородица  ме хвана от една страна, а Младенецът от другата и ме измъкнаха. Ако щете вярвайте след този сън не пожелах вече да се боцкам. Като че и някой изтри целият ми живот дотогава и на мен ми се прииска да се радвам на всичко. Помолих се на нашите да ми простят. Намерих си работа. Сега пак живея у дома”, разказва 42-годишната Марийка от Ботевград. Повече от десетилетие тя е зависима от наркотиците и успява да спре. Днес смята, че това се дължи на иконата, която пъха в ръката й непознат свещеник. Иконата е копие на Света Богородица Неопиваща чаша.

 

Иконата на Божията Майка Неопиваща чаша е една от най-любимите и почитаеми чудотворни икони. Молитвата пред нея е защитила не едно семейство от вредните навици, които погубват човешкото здраве и още повече – живота: пушене, наркомания, алкохолизъм. Оригиналът на иконата се намира в манастира на Божията Майка до руския град Серпухов. В България могат да се купят копия на иконата. Акатист на Пресвета Богородица в чест на нейната чудотворна икона Неопиваща чаша се чете в храм „Св. цар Борис“ във варненския квартал „Аспарухово“ и в храм-параклис „Света Троица“ в Бургас, както и в столичния храм „Свети апостол Андрей Първозвани“, недалеч от централна гара.

Източник: Уикенд