Депутатът от ГЕРБ и ексвътрешен министър Младен Маринов също не бе подминат от модата да се инвестира в зелена енергия. Маринов се е включил в проект за огромна фотоволтаична централа, чието изграждане струва 3-4 млн. евро. Преобладаващата част от сумата ще е от банкови заеми, но за да се задвижат нещата, експолицай №1 е налял над 500 бона в специално създадената за целта фирма „МЛ солар 2000“.

 

Заради работата на Младен Маринов като депутат, която му забранява да върти бизнес, акционери са неговата съпруга Станислава и синът му Младен-младши. Техен съдружник е 24-годишният плевенчанин Огнян Ламбиев, чийто бизнесменът Даниел Ламбиев, имащ доста деликатна репутация, твърдят хора в града. 

Ламбиев и Маринови започват проекта през пролетта на тази година. В началото общата им фирма „МЛ солар 2000“ е с капитал от едва 100 лева. Нещата се променят в началото на юни. След свикано общо събрание в активите на фирмата е включен и терен от 40 декара ниви край поморийското село Бата. Те са собственост на Огнян Ламбиев и според направената оценка струват 503 280 лева.

 

За да запазяj половината си акции в общата фирма, Станислава и Младен Маринови внасят всеки по 251 640 лв.

 

Налетите над половин милион лева от съпругата и сина на бившия вътрешен министър си струват всяка стотинка, тъй като строителството на фотоволтаичната централа може да започне веднага. Съдружникът им Огнян Ламбиев вече се е погрижил да извади всички необходими за това разрешения и придвижи документите. Включително и становище от РИОСВ – Бургас, че не е нужно извършване на специална екологична оценка.

 

Според документацията върху 40-те декара ниви ще се поставят над 9000 фотоволтаични панела. Готовата централа ще е с мощност около седем мегавата. Стига да се намерят парите, самото поставяне на панелите отнема 2-3 месеца, обясняват експерти. С това обаче далеч не свършват бюрократичните процедури. За да започне производството на ток, са нужни разрешения от НЕК и електроразпределителните дружества. Макар по закон те да са длъжни да съдействат на всеки отделен проект, е обичайна практика разрешенията да се бавят с месеци и дори години, с надеждата за финансово стимулиране на чиновниците под масата.

С проекта на семейство Маринови едва ли ще се стигне дотам.

 

Макар Младен Маринов цял живот да е на държавна работа – първо като полицай, а после и като депутат, семейството му няма никакъв проблем да внесе половин милион лева в капитала на фирма „МЛ солар 2000“. Според последната му имотна декларация, подадена пред КПКОНПИ, Маринов и съпругата му имат спестени близо 300 000 лв.

 

Съпругата му има и успешен бизнес с товарни превози и автомивка. От септември 2020 г. Станислава Маринова срещу едва 3350 лв. става собственик на една трета от дяловете във фирма „Биоминерал“. Интересно, че малко преди това правителството, в което като министър участва и съпругът й Младен Маринов, взема решение да даде на „Биоминерал“ концесиите върху две кариери за добив на скалнооблицовъчни материали (варовици) в тетевенските села Ябланица и Нановица.

До правителственото решение се стига, след като предишният концесионер решава, че не му се занимава повече с кариерите.

 

Е, „Биоминерал“, в която акционер е и Станислава Маринова, се справя повече от добре с новия бизнес. Фирмата всяка година изкарва милиони левове от добив на варовик в кариерите.

Източник: Уикенд