Тежка и задушлива воня на цигари посреща гостите на иначе луксозния и претенциозен спа хотел “Арте” във Велинград, оплакаха се група семейства, имали неблагоразумието да изсипят няколко средни заплати за уикенд там. Плътна никотинова завеса ги посрещнала още във фоайето, където навсякъде били поставени пепелници, окуражаващи пушачите да си павкат на затворено, изцяло в разрез с разпоредбите на здравното министерство.

 

Дали босът на “Арте” и на подобния хотел “Кашмир” Христо Томов цака яки пачки на местните здравни инспектори да си затварят очите, или заради дебелите му политически връзки, заведенията му са зона забранена за инспектори, можем само да гадаем. Със сигурност обаче даването на подкупи не му е чуждо, ако вярваме на слухове, че бил броил два пъти по 50 хил.лв. на пловдивски прокурор и съдия за да освободят разглезения му синковец Тома Томов. През 2021 г. келешът потроши полицейска патрулка с колата си, а ченгетата го хванаха да шофира пиян и нашмъркан до козирката. По същото време синът на Томов преби клиенти и охранители в пловдивско заведение, отново под влиянието на як коктейл от амфети, марихуана, пико и алкохол.

 

Но нека се върнем на мизерията в Х-л “Арте”. Освен цигарената воня, заради проблем в климатичната система, температурите в стаите гонят тези в сауната и дори при слънчево време достигат 30 градуса. Това е абсолютно пагубно за хора дори с невинни сърдечно-съдови заболявания като високо кръвно, например, да не говорим за страдащите от хронични белодробни или нервни болести. Още по-ужасно било, че гостите нямали никаква опция да регулират температурата в стаите, т.к топлото се подавало централно, точно като по соца. Така посетителите трябвало да избират дали да спят на отворен прозорец цяла нощ, или да се потят като в пъкъла, за който прочие са платили между 500 и 1500 лв. на нощ.

 

Проверка на клиентските отзиви в платформата Booking (където да пишат имат право само реални хора, и то ползвали услугите на хотела), потвърждават на 100% написаното от нас. В допълнение излъганите се оплакват от зверска мръсотия и ужасяваща смрад. Ето само малка част от негативните отзиви:

 

“Стаята не отговори на очакванията ни за 5-звезден хотел. Мебелите бяха малко износени, някои части от дървения шкаф липсваха, а други бяха оклепани . Менюто в стаята беше оскъдно. Стаята не беше толкова чиста, колкото очаквахме. Например, масата в стаята беше мръсна и огледалото в банята също не беше особено чисто”.

 

“Извършваше се строителство в близост до хотела. Шумът беше непоносим през цялото време. Персоналът в ресторанта не е добре обучен. Обслужването е посредствено. Няма зелено пространство за сядане, няма градина или кафене на открито, което е супер странно за петзвезден хотел. Само един бар - във фоайето. Част от храната е с много ниско качество. Фитнесът отваря в 9 , но закуската е до 10, така че е невъзможно да тренирате и след това да закусите”.

 

“Хотелът в момента е строителна площадка, басейнът е в непосредствена близост до паркинга и до входа, няма уединение. Стаята на първия етаж беше много шумна, можехме да чуем персонала/гостите да разговарят под нас. Светлините от басейна се виждаха през нощта, трябваше да спим със затворени завеси и затворени прозорци”.

 

“Може би има проблем с вентилацията. В детският кът се носеше силна миризма на цигари”.

 

“Температурата в хотела беше твърде висока. Разбирам, че е СПА хотел, но климатикът в нашата стая беше настроен на 27° и 2 скорости на вентилатора, когато пристигнахме . Беше невъзможно да охладим стаята през нощта, така че беше безсънна нощ за нас и нашето бебе поради жегата. Лошото е, че нагревателят в банята не може да се контролира и той допълнително затопля стаята . Там 2 вечери в началото на февруари спахме на отворен прозорец. Освен това прозорецът беше широко отворен по време на целия ни престой и не можахме да достигнем нормална и здравословна температура за сън, която е под 22°”.

 

Това са само малка част от негативните обратни връзки, без да броим оплакванията за косми и мръсни хавлии в спа центъра и престоялите храни, които редовно се сервират в ресторанта, за ужас на родителите с малки деца, рискуващи да се обзаведат със стомашно-чревно разстройство.

 

Смрадта и гнусотията обаче не пречат на боса Христо Томов да смъква по пет кожи от посетителите си, претендирайки за петзвездно обслужване. Ние оставаме в очакване здравните инспектори да си влязат в ролята и с няколко яки проверки да отучат разпищоления пловдивчанин да окуражава тютюнопушенето в хотела.

Източник: crimesbg.com