Черноморският бандит Димитър Желязков – Митьо Очите си купи съдия от столичния Върховен съд. За целта разбира се, се е разделил с една торба пари, която лично пренесъл с джипа си от Несебър до София, където станало предварително уговореното предаване на сумата.

 

Изключително срамната за Темида новина бе разкрита от авер на спортно облечения бизнесмен. Топ гангстерът разбира се далеч не направил щедрия жест заради сините очи на облечения с власт върховен съдия, а поради причината, че именно от него зависи изходът на едно от многото дела срещу него.

 

Митьо Очите занесе лично солиден рушвет на съдия

Връзката помежду им била направена от заможен хотелиер от Слънчев бряг, който по принцип въртял светъл бизнес и поради това бил желана компания на прокурори, съдии и баровци от цялата страна.

 

След като условията на „сделката“ били договорени, Митьо Очите лично запалил джипа си и без охрана се отправил от Несебър към София. В багажника на автомобила босът сложил черен спортен сак с 200 000 лева кеш. По зла балканска ирония смяната на притежателите на торбата станала на пъпа на София в заведение буквално на метри от Съдебната палата, където мафиотският бос предал пачките на върховния съдия, докато небрежно изпили по едно кафе. Резултатът задоволил и двете страни – делото срещу Митьо Очите и неколцина от неговите главорези било прекратено на последна инстанция.

 

Последно за Митьо Очите се чу в края на април, когато заради тежкото му здравословно състояние съдът го освободи от домашния арест срещу парична гаранция от 20 000 лева. Трима лекари обясниха, че Желязков има сериозни проблеми – сърдечни и стомашни. Според експертите състоянието му може да се влоши рязко във всеки момент, а това може да налага спешния му прием в болница.

 

За пети път делото срещу Димитър Желязков не успя да тръгне в Софийския градски съд. Причина за поредното отлагане беше заболяване на един от подсъдимите. Състоянието на Желязков било животозастрашаващо, докладваха лекарите. Той имаше срок от 15 дни да внесе паричната гаранция и едва тогава, при условие че прокуратурата не е против, може да излезе от дома си. Очевидно всичко това отдавна е сторено, защото един от топ тарикатите по морето стои далеч от медийния поток.

Съдът записа в мотивите си, че никога Димитър Желязков не е ставал причина за отлагане на процеса, освен това е под домашен арест от 4 години и половина.

 

Желязков е обвинен като ръководител на организирана престъпна група, занимавала се с дело изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици. Прокуратурата твърди, че групата е действала от януари 2013 г. до 2 август 2018 г. в Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг.

 

Димитър Желязков беше арестуван в Турция през август 2018 г., няколко месеца по-късно бе, екстрадиран в България. Делото срещу групата не започна в спецсъда и след закриването на институцията бе изпратено в Софийския градски съд. В началото на юни пък станахме свидетели на поредния фалстарт на делото. На 6 юни съдебното заседание беше отложено, защото един от подсъдимите е задържан по друго обвинение. Процесът в Софийски градски съд започна през октомври 2022-ра. По това дело подсъдими са несебърският биг бос и още няколко души от неговата банда.

 

Именно „покойният“ вече Специализиран съд прекрати делото срещу Желязков и още 12 души преди 4 години. Процесът тогава беше за изнудване, принуда, заплахи, палежи и разпространение на наркотици. Последваха редица опити делото да започне в Софийския градски съд. В края на май Желязков излезе на свобода срещу 20 хиляди лева парична гаранция, а на 6 юни се яви в съдебната зала, макар и напразно.

Източник: Уикенд