Експерти са категорични, че не става въпрос за терористичен акт

Мистерията около изчезналия „Боинг” се заплита все повече с всяка изминала минута.

Близки на пасажерите, пътували в самолета твърдят, че телефоните им все още продължават да звънят, когато се опитват да се свържат с тях, пише „Вашингтон пост”. Ако тези телефони се намират под вода или самолетът се е разпаднал на части (както се предполагаше), то тези телефони със сигурност ще спрат да функционират. 19 семейства са подписали общо комюнике, в което се посочва, че мобилните номера на някои от пасажерите все още са активни, посочва сайтът china.org.

[caption id="attachment_378780" align="alignleft" width="300"]Мистерията около изчезналия самолет се заплита Мистерията около изчезналия самолет се заплита[/caption]

Близките на въпросните пасажери са направили опит да влязат контакт с властите, за да им помогнат в проследяването на телефоните и така да открият летателния апарат, който продължава да е в неизвестност. За момента обаче нямат отговор от тях. Китай е включил в операцията по издирването на „Боинг”-а, който изчезна в събота, 10 спътника. Пътническият самолет на малайзийските авиолинии, е трябвало да изпълни полет от Куала Лумпур до Пекин. Това стана ясно от съобщение, направено от представител на китайските въоръжени сили пред вестник "Цзъфанцзюн бао".

Медията отбелязва, че основната задача на спътниците е да изпратят висококачествени снимки на земната повърхност от района, в който се е изгубил самолетът. Работата на участващите в издирвателно-спасителната операция е подпомагана и от сведенията за метеорологичната обстановка, която се изпраща от спътниците. От Китай гарантират надеждното функциониране на спътниковата система за навигация "Бейдоу", касаещо целите на издирването. От 8 март няма връзка нито с екипажа, нито с някой от 227-те пасажери на „Боинг 777-200”. Информацията сочи, че моментът, в който е изгубена връзка с екипажа, летателният апарат се е намирал на 120 морски мили от Кота-Бару.

С всяка изминала минута, експертите стават все по-убедени, че в случая не става дума за терористичен акт. Интерпол установи имената на двамата ирански граждани, които са се качили на борда на самолета с фалшиви документи за самоличност и очакват Иран да предостави пълна информация за тях, пише Блиц, позовавайки се на информация на Асошейтед прес.

)