Бившият здравен министър взриви ефира

Бившият здравен министър Мирослав Ненков хвърли в шок репортера на Нова тв – Мон Дьо. Това се случи, след като Ненков призна, че срещу него стои човек, който е имал коронавирус. „Имах контакт със заразен с коронавирус. Направих си PCR тест и се оказа, че и аз съм положителен, без да имам абсолютно никакви симптоми. [caption id="attachment_636461" align="aligncenter" width="300"]Мриослав Ненков Бившият здравен министър взриви ефира[/caption] "Кога?" , запита уплашен журналистът, на който въпрос отговорът бе "Наскоро". „Направих консултация. В крайна сметка стигнах до следния извод – при положение, че нямам никакъв симптом, да се лекува нещо, което не съществува, не е сериозно”, каза още той. И допълни: Очевидно този вирус е бил в мен, но кога – не знаем. Дали съм бил в края на поселване на вируса, дали просто малко вируси са влезли и имунната ми система е успяла да ги сгъне на 4 още докато са били в носа ми – няма как да знам. Може би ще стане ясно един ден, след като ми вземат антитела. Реших да не правя нищо, докато не се появи симптом”. „Интересно преживяване е. С напрежение изчаках първите няколко дни. Слава Богу, не се появи нищо в нито един от дните. Вероятно огромна част от хората минават през този вирус по този начин. Тези, които развиват симптоми, са друга бира”, посочи още Мирослав Ненков.

Той е категоричен, че няма как да се изолираме, защото живеем в общност

„Нямаше как да се изолираме, ние живеем в общност. Слава богу, никой от хората край мен не прояви симптом. Имахме късмет. Всъщност аз съм най-рисков, защото съм дебел и съм на възраст”, коментира бившият министър на здравеопазването. Според него в началото на кризата с COVID-19 нашата страна е била абсолютно водеща по справяне в Европа. „С развитието на тази драматична криза обаче, по моя оценка, България падна надолу в класирането”, коментира Мирослав Ненков. „При настъпването на кризата властимащите направиха нещо изненадващо умно – назначиха си консултанти професионалисти и започнаха да ги слушат. Разбиването на доверието във властите или в тези, които управляват кризата, за мен не е добре”, коментира още той. И посочи: „Това да се изправиш и да турпилираш доверието в тези, които в момента взимат решенията, до какво води? Доказваш се, че си някаква значима фигура или ставаш много по-добър лекар? Доцент Мангъров е много добър лекар. Кому е нужна тази изява?”. Мирослав Ненков посочи, че в професията му има едно много важно правило, което хората по някаква причина не спазват. „То е, че каквото и да настъпи като медицинско явление в един човек, колкото по-бързо се вземат мерки, толкова по-бързо този проблем може да бъде ефективно разрешен”, категоричен е той. По думите му част от починалите млади хора с COVID-19 не са потърсили медицинска помощ дни и седмици наред и са се лекували с неподходящи медикаменти.

Неговият съвет е да се потърси лекарска помощ още при първите симптоми

„Ако човек се почувства зле, ако вдигне температура, ако получи конюнктивит, ако има кашлица – веднага трябва да потърси медицинска помощ. А не майка ти да ти каже: „Пий си парацетамола и си направи супа” и така процесът да се задържи”, категоричен бе той. Ненков е убеден, че вирусът няма да изчезне от само себе си. „Той се е появил от Китай, но не може сега да дойдат китайците и да го махнат”, допълни Ненков. По повод времената, в които живеем заради пандемията д-р Ненков коментира: Тези с коронавируса са казали: "Да не дава Господ да живеем в интересни времена. Живеем в интересна България", посочи той. "В годините след 1989 г. живеем в една извратена КГБ система. В годините до 1989 г. живеехме в подобна изродска система. Само че това имитиране на демокрация и на демократични процеси, се отразява ужасно на всички нас”, смята Мирослав Ненков. Д-р Ненков коментира и протестите. "Тези протести утешиха малко нашето негативно общество. Бяха много умни. Видяхме, че не се подведоха на провокации. Лошото на тези протести е, че те нямат лидер", коментира той. По думите му той няма право да дава акъл на политиците. "Какъв съм аз - някакъв доктор-анастезиолог, да кажа какво да правят политиците. То лекарите се познаваме с Господ", пошегува се той, след като Мон Дьо изтъкна, че лекарите говорят с Бог по-често от политиците. Д-р Ненков призна, че не е мислил да се връща в политиката. "Ще откажа да вляза в кабинет, ръководен от президента Радев. Имаше един период, в който заради моята социална ангажираност, помислих, че мога да имам някаква политическа кариера. Но една моя приятелка ме вразуми. Социалната популярност е различна от политическата", заяви той и посочи, че в предизборна кампания, ако се намери някой, който да ти даде едни пари, няма как на този, който ти е дал 100 хил. ти да можеш да му откажеш нещо, пише blitz.bg.