Мира Добрева, която от известно време насам се изявява и като писател, ще блесне отново на телевизионния екран. Водещата, позната от предаването „Отблизо“ подготвя проект, с който ще се върне отново на малкия екран, но в медията, от която стартира кариерата си преди 28 години, сподели самата тя.

Тя загатна, че с предстоящото й ново предаване ще завърши професионалния си път в телевизията.

 

Такова впечатление създаде водещата, когато преди дни спомена за плановете си в „Събуди се“ по Нова тв- направи го в края на гостуването си, чийто повод бе да представи първия си роман „Светулки зад решетките“, в който засяга темата за алкоколизма. Това е втората книга на Мира, която изглежда доста подмладена и почти без никакви бръчки, което вероятно се дължи на чести посещения в салоните за красота. В първата си книга „Столетниците – благословия или орисия“, тя събира документални разкази от срещите си с българи, достигнали до достолепна, възраст.

 

Водещата а щастлива, че обикаляйки сега страната, за да представя романа си, хората проявяват интерес и към първата й книга. Похвали се и с рекордни продажби на. „Светулки зад решетките“, каквито има и „Столетниците“. Мира обаче не се е главозамаяла от успеха.

Даже всеки път, когато споделя за него, подчертава, че се пази от възгордяване.

Както о известно, водещата е силно вярваща, често чете и цитира Библията, водейки се от мъдростта, която открива в нея.

Смирение Мира демонстрира и при гостуването в „Събуди се“. Облечена със синя жилетка, дълга пола и прилежно събрани коси, водещата обяви, че не се смята за необикновена заради изпитанието, което преодоля миналата година. Тя често мислила за случилото се, макар да се стараела да не го прави. Все я връхлитали въпроси за причините и накрая стигнала до извода, че тежкото състояние, в което изпаднала, съвпада с емоционалното изтощение, в което била, когато завършила романа си. До такава степен приела живота и болките на тези, с които общувала, за да предаде достоверно борбата с алкохолизма.

 

„Навярно това ме застигна. Буквално на следващия ден, след като предадох романа“, споделя Мира.

От кризата, заради която попадна в „Пирогов в началото на миналия септември, водещата помни само физическата болка и невъзможността човек да си поеме дъх. Затова смята, че много по-труден този момент е бил за близките й и най-вече за децата й - Лора, която е от първия й съпруг, и Георги, който е от брака й с режисьора Жоро Торнев. Мира изпитала остра болка, след като със семейството й се прибрали от поход до  Рилските езера. Вече вкъщи състоянието й рязко се влошило. „Когато става дума за здравето ни – сподели после водещата – все ще се втурнеш да проучваш кой е най-добрият лекар, при кого да отидеш. В моя случай нямаше време за нищо. Разчитах само на връзката си с Бог. И имах само упованието си в него. Молех се да разпери крилото си над докторите, за да си свършат по най-добрия начин.

работата“, каза Мира в един от първите си дни извън болницата.

 

Месец по-късно водещата вече бе сред природата. Тя отиде до манастира „Свети Димитър“ в село Лозен и сподели с последователите си в социалната мрежа, че дивната красота на природата и песнопоят й се отразявали благотворно. Тя отиде и с дъщеря си на Фестивала на фолклорната носия в село Жеравна.

 

„След случката в болницата аз вече нищо не искам. Но искам... Дали да го кажа?... Може би ще имам още един проект в Нова тв. Така искам да завърши моят път“ каза Мира в „Събуди се“, вероятно намеквайки за завършване на професионалния й път. Мира, която този август ще празнува: 52-рия си рожден ден, започва работа в Нова те през 1996 г., благодарение на упорството си да следва мечтите си. Родителите й ги смятали за твърде смели, когато като тийнейджърка Мира споделяла колко силно иска да стане говорителка в телевизията.

 

“Дай да загубим само мечтите ти без да губим времето ти“, отвръщал баща й, убеден, че е твърде вероятно голяма част от живота Й да мине, докато се бори, само за да открие, че мечтите й са непостижими. Мира, която е родена в Златоград, но израснала в село Старцево, Смолянско, познава физическия труд. Та нижела тютюн и събирала сено наравно с родителите си, които иначе били икономисти. Затова, когато станало време да си избира професия, Мира постъпила в Икономическия техникум. Позагърбила мечтата си за телевизията за дълго време. Още повече, когато кандидатствала „Журналистика“, но не я приели. Учила „Туризъм“ в Датския колеж, после „Човешки ресурси“ в УНСС и чак години по-късно „Телевизионна журналистика“ в Софийския университет.

 

Когато пристигнала за първи път в София, Мира била сломена от обстоятелствата и започнала да мисли, че мечтите й за телевизията може би наистина са нереалистични. „Да, с онзи бял клин, с който бях тогава, и с белите лачени обувки, които не бяха никак подходящи за горнището на пижамката, с което бях облечена. Виждаш в погледа на околните, че не си за там. И тогава си казваш: „По-добре да съм разумна и да се откажа“, разказвала е Мира Добрева. Тя избрала да дойде в столицата с горнище на пижамка, понеже минавало за ризка, а в малкото й багаж имало пататник, приготвен от майка й. Тогава водещата се срамувала от визията си, усещала, че нещо трябва да промени, но не знаела как, а пък и нямала пари да си купува дрехи. Били много бедни години. Такива, че даже се случвало да хапва бисквити с лютеница.

 

Въпреки беднотията, пазаруването с купони и висенето по опашки за кисело мляко мечтата на Мира все си проправяла път в съзнанието й. Щом чуела за конкурс в телевизията, тя се явявала. Без значение дали е за икономическо или детско предаване. „Хачо Бояджиев тогава, Бог да го прости, провеждаше повечето от конкурсите. Като ме видя веднъж, ми каза: „Когато акълът ти порасне, колкото косата, ела да се пробваш пак!“ споделяла е Мира.

 

Послушала съвета му. Заела се със самоусъвършенстването си. Учела английски и гръцки език, стенография, машинопис, правопис, правоговор, стилистика на речта, поведение пред камера, как се правят новини... Напълнила с книги студентското си общежитие.

Мира чувствала, че прави нещо, за да сбъдне мечтата си и това възвръщало вярата й. Всяка вечер замествала „няма да стане“, което все чувала и от родителите си, с „ще дам всичко от себе си“. Когато обаче баща й починал и майка й не можела да издържа нея и брат й, на Мира й се наложило да се прехвърли да учи задочно, за да започне спешно каквато и да е работа. Станала телефонистка в „Интерком“ – гръцка телекомуникационна компания. По-късно станала и чистачка. Не била сломена. Окуражавала се, че е част от пътя й. Осъзнала, че не е точно така, когато един следобед, докато чакала офисът да се опразни, за да изчисти, възрастна гъркиня я видяла с и  възкликнала насреща й какво прави толкова хубаво момиче с парцал в ръка. Мира отвърнала, че е чистачка. „Какво чакаш?! Аз, като чаках цял живот, ей ме на, сега къде съм. А можех „Мис Гърция“ да стана. Повече да не съм те видяла тук. Щом искаш да работиш в телевизията, отивай“, отвърнала гъркинята.

 

На другия ден Мира застанала на входа на Нова тв и зачакала. Минавали хора, питали я кого чака и тя отвръщала: „Шефа“, без да знае кой е той. След малко нисък мъж с очила се приближил: „Казаха ми, че на вратата седи момиче, което изглежда като 1 милион долара. Какво искаш?“. Мира отвърнала, че иска да започне работа в телевизията. А той й казал: „Добре дошла! Още не съм чул някой да се е отказал от 1 милион долара“.

 

Още на следващия ден Мира била на линия, облечена с дрехи назаем от приятелка. Минала през всички нива в телевизията, започвайки с уговорката, че ще е на стаж в гримьорната, после в монтажа, в архива, а после при репортерите. „Викам: „Аз чистачка съм била, та гримьорната ли ще ме изплаши?!“, припомняла си е Мира.

 

Тя става репортер в Нова тв в началото на 1996 г., а две години по-късно е поканена да се присъедини към екипа на култовото за времето си предаване на БНТ „Добро утро“. Мира се изкачва постепенно в йерархията на медията. От репортер става редактор, после водещ на рубриката „Любопитни новини“, в някои от изданията е и като ко-водещ на Александър Авджиев. През 1999 г. Мира е сред водещите на „По света и у нас“. Междувременно продължава да е репортер в знакови предавания на медията, а през 2011 г. става автор, водещ и продуцент на предаването „Отблизо с Мира“, което става едно от най-популярните в националната телевизия.

 

„Ако сега татко беше жив, щях да му кажа: „Нямаше да стане, ако бях мързелувала. Ти ме научи да работя и затова стана“, споделяла е Мира и е припомняла как от дете ставала в 4,30 сутринта, за да ниже тютюн и да събира сено с родителите си в село Старцево, Смолянско, където живеели. „Когато си научен да работиш, а не да мързелуваш, успехът неминуемо идва, ако се стремиш към него“, казва Мира, допълвайки, че и вярата е важна.

Източник: Уикенд