Лъсна нова порция престъпления в Министерство на икономиката и индустрията, управлявано от Никола Стоянов. С наглата схема, забъркана от две чиновнички – Емилия Янева и Иванка Раичкова, се преназначават лежащо болни с фалшиви подписи.

 

Нашата проверка установи, че всички документи за назначения, преназначения и уволнения се изготвят от дирекция „Човешки ресурси“ и се съгласуват от главния секретар на министерството. Справка в сайта на МИИ показва, че директор на „Личен състав“ е Иванка Раичкова, а главен секретар – Емилия Янева.

Министър Никола Стоянов потулва престъпления в Министерството на икономиката (РАЗСЛЕДВАНЕ + ИМЕНА)

Според Решение № 3102/10.05.2023 г. по дело № 11446/2022 г. на Административен съд – София-град (АССГ) главният секретар на МИИ Емилия Янева и директорката на „Човешките ресурси“ Иванка Раичкова са изготвили фалшификат.

 

Повече от странно в тази ситуация е мълчанието на министъра Никола Стоянов, който очевадно прикрива нарушенията им. Според източници от ведомството двете дами колят и бесят от 20 години и са недосегаеми при всички министри. Соцлидерката Корнелия Нинова единствена освободи директорката на „Личен състав“, но настоящият министър Никола Стоянов  – неин отявлен враг, я възстановява на работа без конкурс още в първия си работен ден.

 

Видно от Решението на АССГ е, че самозабравилите се чиновнички са фалшифицирали подписите върху документите за преназначаване на Д.Н. Същият е дългогодишен служител на МИИ, но от 2019 г. е в дългосрочен болничен и на легло.

 

Шашмата на документите е установена от съдебно-графическа експертиза, която съдът е приел като обективно и компетентно изготвена и е обявил преназначаването за незаконносъобразно. Този факт буди няколко въпроса:

 

– Защо двете чиновнички решават да изготвят такъв фалшификат, намесвайки болната Д.Н., която според нашите източници е била дългогодишен и уважаван служител на ведомството?

 

– Кой всъщност е подписал фалшивите документи?

 

Реклама

 

– Кой е назначен на нейно място след преназначаването?

 

– Защо е намесена и невинната сестра на Д.Н. като е използвано нейно пълномощно, с което да се оправдаят неистинските подписи?

 

Направената проверка показва, че този фалшификат е изфабрикуван, за да се попречи да бъде възстановен на работа скандално уволненият главен секретар при Нинова Йордан Татарски, който е бил назначен като и.д директор на дирекцията, на която Д.Н. е била дълги години директор.

 

Ще продължава ли министър Никола Стоянов да прикрива безобразно зловредните действия на двете си служителки, или ще се самосезира и ще възложи пълна дисциплинарна проверка на този казус и на други подобни, за които ще напишем допълнително?

 

Министърът трябва да отговори съгласувани ли са с него неистинските и незаконосъобразните документи, които е установил съдът и да провери има ли други такива документи, с които служителите го подвеждат?

 

Не е ли редно министърът да информира Главния инспекторат на Министерски съвет и да даде двете чиновнички за проверка на действията им в прокуратурата?

 

Припомняме, че Емилия Янева е дълбоко замесена и в скандала с изчезналите пари на фирмите изложители на ЕКСПО 2020 в Дубай, за които не е известно до момента Никола Стоянов да е предприел някакви действия за налагане на дисциплинарни санкции на виновните лица.

 

Не превръща ли всичко това Никола Стоянов в съучастник в служебните престъпления на подчинените си, или той просто е кукла на конци, ръководена от изпечени дългогодишни администратори?

 

Възможно е описаният случай да е една от причините Никола Стоянов да не попадне в състава на делегацията на президента Румен Радев за ЮАР, в която иначе участие имат оръжейни фирми.

Източник: narod.bg