В София избухна пореден гаф с кадър на ПП. Става въпрос за кмета на район Възраждане – Станислав Илиев, който е раздал като бонуси на служителите си в общината 10 000 лева, но забележете – без те да са свършили някаква работа. Случаят видя бял свят благодарение на сигнала на съветника от ВМРО Карлос Контрера, който дори се закани, че ще даде колегата си на прокуратурата.

 

„Бонусите са раздадени на новоназначени служители, които няма как да получат атестация за работата си за предходните три месеца по простата причина, че тогава въобще не са работили в администрацията. Въпреки това еднолично районният кмет със заповед бонифицира тези служители. ДМС е получено за добре свършена работа... Кога, каква е тази работа и как точно е свършена?“, възмути се Контрера.

 

Запознати разкриват, че новоизбраният управник отдавна трябвало да попадне в полезрението на обвинението, тъй като от години се знаело, че е замесен в тъмни сделки с имоти. Два пъти уволняван заради злоупотреби в държавната администрация, кметът на „Възраждане“ се оказа и милиционер с тъмно минало, твърдят запознати, потресени от новата му наглост. Роденият в Ихтиман и израснал в Долна баня местен кмет бе номиниран от ПП-ДБ и „Спаси София“, като се води от квотата на последните. „Промяната“ обаче прегърнаха номинацията му безкритично, въпреки бунтовете на местните в престижния столичен район, тъй като жителите бързо научили за имотните му схеми.

 

Първата работа на младия управник е да се инсталира в МВР с покровителството на ГЕРБ още след като завършва академията през 2009 г. С протекцията на кмета на Долна баня започва в AFKOS – ЗФИ (Защита от финансови измами), отдел към МВР в партньорство с ОЛАФ, за следене на проекти с европейски средства и борба с измами по Европейски проекти, като протекциите му издействат да започне директно като началник-отдел. В кратък период от време се ориентира в нещата и започва да прави схеми, разказват тогавашните му колеги.

 

Станислав Илиев е бил известен с това, че раздава визитките си на всеки, който влезе в сградата. Веднага тегли кредит и закупува апартамент, но много бързо се оказва, че впоследствие закупува още един-два без кредит, създава си контакти с частни съдебни изпълнители и започва да купува апартаменти от тях и да ги продава на по-висока цена, разкриват бившите му колеги.

 

В работата началник му е Валерия Калчева – пряк негов ръководител и шеф на управляващия отдел, която обаче го уволнява поради съмнения в „участие в схеми и бизнеси, нетипични за държавен служител, имащ определен доход, но разполагащ с повече от заработените средства“, аргументира се писмено тя. Калчева проверява и че Илиев дори не покрива нужните критерии за поста си, а се говори, че след уволнението тя е била заплашвана от новия местен управник.

 

Кметът „широки пръсти“, както вече е известен в района си, не се отказва от пост в държавните структури въпреки уволнението, и от МВР се прехвърля в екоминистерството отново с протекции. Там шармантният момък също не изкарва дълго, тъй като пак е уволнен заради подозрения, че върти схеми и далавери.

 

Следващият му пост е в ОСЕС - главният орган за одит на евросредства, който проверява всички оперативни програми, където му е издействан ценз за одитор, за какъвто вече се представя Илиев. Но и там не успява да се задържи на работа, тъй като отново е отстранен за съмнения за корупция.

 

Запознати разкриват, че новият кмет на „Възраждане“ не останал незабелязан от активисти на ПП и ДБ, като в централите на двете формации били подадени два сигнала за нередностите около Илиев. Активисти на партиите обаче твърдят, че никой от ръководството на ПП или десните не си е направил труда да проучи схемаджията или сигналите на собствените си членове. И така Илиев става кмет.

Източник: Уикенд