На 12 декември 2022 г. в Дома на Европа се проведе пресконференция, която бе организирана от Европейската асоциация за защита на човешките права. Темата бе преследването на Фалун Дафа и как Китайската комунистическа партия изнася преследването в Европа и България. Пресконференцията беше по повод деня на човешките права – 10 декември.

 

Събитието откри Стоил Цицелков, зам. председател на Европейската асоциация за защита на човешките права. Той изтъкна важността на темата и факта, че проблемът е разпознат от европейската и международната общност.

 

Димо Запрянов, дългогодишен практикуващ Фалун Дафа, запозна присъстващите с въпроса за Фалун Дафа и историята на 23-годишното преследване на духовната практика от Китайската комунистическа партия. Той обобщи същността на Фалун Дафа, включваща 5 медитативни упражнения и философия, базирана на принципите Истинност, Доброта и Търпение. Информира как практиката е придобила широка популярност в Китай с между 70 и 100 милиона практикуващи и за причините Дзян Дзъмин еднолично да започне преследването ѝ. Бившият главен секретар на Китайската комунистическа партия прибягва до този ход, както от лична мотивация, така и за да затвърди политическите си позиции. 

 

На кратко бяха изброени основните направления на преследването на практиката в Китай: отвличания, изтезания, пропаганда, социална изолация и насилствено отнемане на органи от живи практикуващи Фалун Дафа.

 

Запрянов накратко изброи последните мерки на международната общност срещу преследването на практиката в Китай, включително няколко резолюции на Европейския съюз и САЩ и редица законодателни мерки срещу насилственото отнемане на органи. 

Темата, която директно засяга нашите ширини, е изнасянето на преследването на практиката извън Китай, включително и в България. Като свидетели говориха други двама български практикуващи Фалун Дафа, задържани заради убежденията си в Сърбия през 2014 г. В подробности те разказаха как те и още деветима са отвлечени от сръбските власти в навечерието на Третата среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай.

 

Те са лишени от свобода за няколко дни, като им е отнето правото да се свържат с българското консулство или с адвокат. Освободени са чак след силен натиск от страна на Европейския съюз. 

 

Те посочиха, че случаят е показателен за влиянието, което Китай има в Европа и как комунистическият режим изнася преследването извън страната. Това се допълва и от факта, че задържаните успешно са осъдили Сърбия заради случая на най-висока съдебна инстанция – директно признание от сръбската страна, че задържането на деветимата е неправомерно и неоснователно.

 

Последен свидетелства гостът от Сърбия, Деян Маркович, продуцент на филма “В черния списък” и един от хората, работили за освобождаване на групата. Освен спомените си за случая, той припомни нашумялата напоследък в световните медии новина за над 100 незаконни китайски полицейски управления в Европа и САЩ, които подлагат на натиск европейски и американски граждани от китайски произход. Той смята, че новината е “само върхът на айсберга”, когато става въпрос за изнасяне на репресии отвъд границите на Китай.

 

 

Видео от събитието:

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=3489007518044539

 

От тук можете да изтеглите последните значими международни резолюции, декларации и доказателства относно преследването на Фалун Дафa:

https://drive.google.com/drive/folders/1Sj9dH1vhHV72N6ZpIA0StVqc-NDE1tli

 

Тук можете да гледате документалния филм за отвличането на българите в Сърбия “В черния списък”:

https://tv.faluninfo.net/bg/%D0%B2-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA/

 

Милиони преследвани заради вярата им, сред тях и българи

 

Милиони преследвани заради вярата им, сред тях и българи - Снимка 2