На фона на минималното предлагане в Боровец на апартаменти ново строителство за продажба се набива на очи реклама във фейсбук, която предлага на зелено бъдещ луксозен жилищен комплекс в курорта.

7 Angels е затворен комплекс със 70 апартамента в два блока, отделен ресторант и спа зона. Очаква се строителството да започне през лятото и да завърши в края на 2025 г. „Комплексът е проектиран така, че природата да влезе в стаята ви“, казва образно инвеститорът Сотир Немов. Той е един от големите индустриалци в Самоков, пише „Капитал”.

Собственик е на компании от групата „Си 7“ с бизнес в производството и търговията със сладкарски изделия. 7 Angels ще е дебютът му в жилищното строителство. Дотук има опит като инвеститор в индустриалното, покрай изграждането на производствената му база в Самоков, която е с около 12-14 хил. кв.м РЗП.

Нови 70 апартамента

Интересното е, че 7 Angels ще бъде на мястото на стар хотел, чиито параметри ще надхвърли умерено, и начинанието по-скоро се води реконструкция. През април 2022 г. Сотир Немов през дружеството си „Си Фууд Индъстри 7“ купува бившия хотел „Зодиак“ (впоследствие комплекс „Гергана“) в района на стария център на Боровец. Базата е бивш почивен комплекс на профсъюзите, строен през 1986-1987 г.

Теренът от шест декара е на 900 м от седалковия лифт в курорта и на 200-300 м от централния път, свързващ Самоков с Костенец. Около два декара от земята е застроена – някогашният хотел заема 667 кв.м. Има нещо като хотелско фоайе върху 133 кв. м и ресторант с площ около декар.

Общата РЗП на хотела е около 6 хил. кв.м. При бъдещото строителството по проект на архитектурното студио ISPDD, тя ще достигне 8 хил. кв.м. Немов казва, че е консултирал проекта и със свой познат с дългогодишен опит за хотелите Marriott. Завареното строителство дава възможност за реконструкция.

Предвидени са апартаменти с големина от 55-60 кв. м до 223 кв.м. Таваните са високи над 2.60 м, като има и помещения с височина около 3.30 м. Апартаментите са ориентирани на юг, запад и изток, без северно изложение. Както и досега ще има два блока – единият ще остане 3-етажен, а другият ще бъде 4 етажа плюс един мезонетен с два апартамента. Тече конкурс за строител между местни фирми, като все още няма фаворит.

Историята с бившия „Зодиак“

Сотир Немов обяснява, че хотелът не работи вече четири години – от ковид кризата, която според него става причина последните година-две и други бази в Боровец да сменят собствениците си. Разказва, че хотелът от около две десетилетия е бил собственост на семейни приятели, на които е съдействал за продажба на полски инвеститор. Преговорите продължили около година и половина, но заради локдауните и невъзможността да се пътува не се стигнало до сделка. Тъй като бил поел ангажимент към хората, Немов купил хотела.

Справка в Имотния регистър показва, че през 2005 г. община Самоков прехвърля „Зодиак“/“Гергана“ на дружеството „Туристическа информация и регистрация“. То вероятно е наследник на бивше държавно дружество, приватизирано чрез РМД. Според Търговския регистър ТИР се представлява от Георги Попниколов и хора от семейството му. Сделката е изповядана през април 2022 г. на цена от 3.9 млн. лева (деклариран материален интерес). Изглежда, че хотелът е купен с кредит, защото теренът и сградите са ипотекирани срещу 4.9 млн. от Пощенска банка.

Решението си да преработи „Зодиак“ в апартаменти, вместо да го развива като туристическа база, Сотир Немов обяснява с това, че „има търсене“, а и с кризата на хора, „които да желаят да работят по правилата“, при това не само в туристическата индустрия.

Очаква инвестицията в реконструкцията и дострояването на хотела да струва минимум 6 млн. евро, като обяснява, че проектът е съвместен с Пощенска банка, от която е основното финансиране. В Имотния регистър има вписани два кредита, отпуснати от банката – 2.5 млн. лева и 5 млн. лева, срещу които са ипотекирани други имоти на компании от групата „Си 7“.

Ваканционни жилища или постоянни

Инвеститорът си представя бъдещия 7 Angels като тихо и спокойно място, в което живеят хора, оценяващи природата, ако не постоянно, то поне през повечето дни от седмицата. Той отбелязва, че и в момента има много постоянно живеещи в курорта – македонци, сърби, украинци, руснаци от Европа и българи.

Набляга, че преди да стане ски курорт, Боровец е бил летовище. Както и че близо до комплекса му има 800-метрова писта за начинаещи, писта за ски бягане, ще бъде изграден въжен град за забавление на децата, има конна езда – тоест и други спортове и възможности извън големите писти и зимния сезон.

Любослава Ярловска, оперативен директор на хотелите на „Феста“ в Боровец, смята, че купувачите разглеждат курорта по-скоро като ваканционен комплекс и че постоянно пребиваващите са били явление по време на пандемията.

Тънкости на продажбите

Обичайните купувачи в Боровец са българи от София и Пловдив, основно скиори, и чужденци от съседните Сърбия, Македония и Румъния. „В тези страни ски курортите са по-малко, условията по-лоши и цените на имотите – по-високи в сравнение с българските“, казва Никола Стоянов, собственик на Luximmo, компанията с ексклузивни права по продажбата на 7 Angels.

Стартовите цени, обявени на сайта на проекта, са между 1450 и 1600 евро на кв.м без ДДС. От Luximmo поясняват, че предлагат две основни схеми за плащане. И при двете първоначално се внася гаранционен депозит между 7 и 11 хил. евро в зависимост от големината на апартамента, който после се приспада от първата вноска. Стандартната схема е при започване на строителството, което се очаква лятото, да се преведат 25%, още толкова при поставяне на дограмата, при завършена фасада – 30%, и останалите 20% се превеждат при акт 16. В този случай цената е 1450 евро на кв. м.

Компанията предлага и популярната напоследък схема 20% при започването на обекта и 80% при завършването му, но при нея цената е 1600 евро. Никола Стоянов обясни, че след като строителството започне, ще изготвят и индивидуално ценообразуване на всеки апартамент – според етажа, гледката и прочие. На този етап цените вече ще бъдат между 1500 и 1700 евро без ДДС. Освен това добавя, че работят без комисиони и такси за купувачите.

Обявената такса поддръжка е 15 евро на кв.м годишно. А Сотир Немов планира да управлява комплекса през свое дружество, което при желание от собствениците да отдава и апартаментите им под наем. Той казва също и че полага усилия да се види и разговаря с всички клиенти.

Визитка

Сотир Немов е собственик и управител на няколко компании, като най-известната от тях е „Си комерсиал 7“ – един от най-големите производители на сладкарски изделия на Балканите. Продукцията на фабриката се изнася за 35 държави. Собственик е на регионалната онлайн медия „Самоков 365“. През 2012 г. влиза във финалния топ 10 в конкурса „Мениджър на годината“ на сп. „Мениджър“. Баща му Ангел Немов е първият независим кмет на Самоков и заема поста в периода 1999-2003 г.

Източник: narod.bg