Милионерът психопат от Бургас Станимир Рагевски, който преди дни беше осъден на доживотен затвор без право на замяна от Бургаския окръжен съд за жестоките убийства и разфасовани впоследствие трупове на имотната брокерка Теодора Бахлова и на сподвижника си Юмер Мехмед, няма да изплати нито стотинка кръвнина на почернените семейства на жертвите си, макар съдиите да им присъдиха обезщетение в общ размер от 440 000 лв. при произнасянето на присъдата му.

 

Оказа се, че през последните две години и половина, докато е търкал наровете на ареста в очакване на присъдата си, Станимир Рагевски е съумял да се освободи от почти цялото си недвижимо имущество. Няколко апартамента и апетитни парцели в Бургас и региона, притежание на 58-годишния касапин и свързани с него фирми, са преминали в ръцете на сестра му Валентина и на негови племенници пред затворените очи на бургаската дирекция на КПКОНПИ. Сред малкото имоти, които Рагевски не е успял да „развърже“ с помощта на адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители, е „кървавия апартамент“ в бургаския квартал „Зорница“, в който строителният бос застреля брокерката на недвижимо имущество Теодора Бахлова. Жилището е запорирано, но малцина вярват, че в скоро време ще му се намери купувач заради печалната слава на имота.
Милионерът Рагевски беше арестуван през август 2021 г., няколко дни след като безследно изчезна Юмер Мехмед.

 

Трупът на 26-годишния Юмер, подсъдим приживе за палежи на катафалки и заведения по Южното Черноморие по заръка на Димитър Желязков, беше открит разчленен и заровен в нива край квартал „Долно Езерово“. Разследването установи, че Юмер е бил подмамен от Рагевски в апартамент, който уж трябвало да бъде ремонтиран, където строителният бос го е гръмнал с куршум в тила. Впоследствие трупът на Юмер е нарязан на парчета с електрически нож, като органите му са събирани в черни торбички, които са напъхани в пет 100-литрови чувала. Накрая чувалите с останките на Мехмед са били натъпкани в бидони и заровени в нерегламентираното сметище близо до езерото Вая край Долно Езерово.

Дни след като Станимир Рагевски беше зрелищно закопчан в офиса си в центъра на Бургас, криминалистите намериха и разчленения труп на брокерката Теодора Бахлова, която изчезна безследно месеци по-рано. Костите й бяха открити и изровени от Общинския гробищен парк край ж.к. „Изгрев“ в Бургас след самопризнания, изтръгнати от приближения до Рагевски готвач Деян Дичев, който се оказа замесен и в двете жестоки убийства. Заради пълното съдействие, оказано на разследващите полицаи от Дичев, той се сдоби със смехотворна присъда от само 5 г. затвор.
Според разследването, Теодора Бахлова е била ликвидирана още в деня на изчезването си – 27 ноември 2020 г., в апартамент в ж.к. „Зорница“. Между Бахлова и Станимир Рагевски имало спор за комисионни от жилища, уредени от брокерката, който е разрешен от строителния бос с куршум в главата. След това Рагевски собственоръчно нарязал трупа на Теодора на парчета и я натъпкал в бидони с киселина. Накрая останките били заровени в Гробищния парк в Бургас с помощта на готвача Деян Дичев. В първите дни след изчезването на Теодора, Рагевски умишлено пуснал фалшива следа към нейната майка и по-голямата й сестра, внушавайки им, че брокерката се срещала със съмнителен мъж през последните месеци от живота си, който я подтиквал към прием на слонски дози наркотици.

По време на приключилия преди броени дни на първа инстанция съдебен процес срещу жестокия убиец в Бургас, Станимир Рагевски запази гробовно мълчание и не отрони нито дума пред съдиите дори и след като чу тежката си присъда – доживотен затвор без право на замяна. Наблюдаващият прокурор от Бургаската окръжна прокуратура Десислава Трифонова не скри удовлетворението си от произнесената присъда на милионера-психопат и разказа, че разследването срещу серийния убиец е влязло в учебниците на Академията на МВР по криминалистика заради своята специфика и трудност.
„Делото срещу Рагевски е без аналог, защото рядко се случва една и съща личност да умъртви двама души – уж негови близки приятели, по сходен начин, в разстояние на около година. И при двете убийства има последваща фрапантна жестокост и безчовечност – и Теодора Бахлова, и Юмер Мехмед са били подложени след смъртта си на брутално и вулгарно по своя характер обругаване“, коментира прокурор Трифонова.
Извън обсега на разследването срещу серийния убиец Станимир Рагевски обаче останаха още два мистериозни смъртни случая, за които в Бургас е публична тайна, че са дело на строителния бос.


Става въпрос за смъртта на 62-годишния Билян Савов, чийто труп беше открит с огнестрелна рана в главата в жилището му през есента на 2019 г. Покойникът приживе е бил използван като „сламен“ собственик на фирми, чрез които Станимир Рагевски е въртял имотните си схеми. Според заключението на прокуратурата в Бургас оттогава Билян Савов се е самоубил, но малцина вярват на официалната версия за смъртта на инвалида.
Твърди се, че Рагевски има връзка и в неразкритото убийство на 30-годишния Александър Стоянов, издъхнал при неизяснени обстоятелства на 27 април 2018 г. в УМБАЛ- Бургас след прострелване с куршум в слепоочието. Александър беше открит с куршум в главата от приятелката си в подземията на бл. 161 в ж.к. „Славейков“. До тялото му беше намерен незаконен пистолет със заглушител и две гилзи. Според разследването тогава, роденият в Силистра млад мъж сам е сложил край на живота си. Близките на Александър обаче са категорични, че той никога не е разполагал с оръжие, а още по-малко би помислил да сложи край на живота си, особено по време на шумен купон, на който присъствал, но излязъл за малко.


Важен детайл е, че Александър е бил разследван от полицията във връзка с продажба на скъпи автомобили, регистрирани в бургаския КАТ с фалшива документация. По същия казус е бил разследван и Станимир Рагевски, за когото има подозрения, че е стоял начело на схемата. Смята се, че Александър е ликвидиран от строителния бос, който го повикал да се видят пред блока му във фаталната нощ на 22 април 2018 г. След това убиецът е изчистил с кърпа следите си по пистолета, за да замаскира екзекуцията на сподвижника си като самоубийство.


„След като Станимир Рагевски беше арестуван, разследващите се съсредоточиха само над убийствата на брокерката Бахлова и Юмер, за да могат по-бързо да придвижат обвинителния акт и съдебния процес да приключи максимално бързо с осъдителна присъда доживотен затвор. В противен случай събирането на доказателствен материал и за другите две екзекуции на този психопат щеше още да се точи“, коментира в неофициален разговор представител на прокуратурата в Бургас.

Източник: Уикенд