Мика Зайкова е икономист, синдикалист и експерт, посветил се на пенсиите. Чест гост е в редица тв предавания, а мнението й по социалните теми тежи повече от воденичен камък. На парламентарните избори през 2021 г. е избрана за народен представител от ИТН, но след това решава да напусне политиката.

 

На 2 февруари чукна 82 години и твърди, че ги е посрещнала с перфектни чувства, тъй като е здрава и акълът й все още си е на мястото. Смята, че това са двете най-важни неща за хората на нейната възраст. Определя годините като цифра и допълва, че когато човек работи с мозъка си и не се отпуска, още дълго може да бъде полезен на този свят. Благодарна е и на рода си, който се състои от дълголетници. Не създава проблеми на децата и близките си, и се чувства най-добре като работи. Твърди, че ако не се появи на екран известно време, това е сигурен знак, че грипът я е повалил. Признава, че икономиката и е на сърце и допълва, че вече не се занимава с политика.

 

Продължава да пуши по две кутии цигари дневно и няма никакво намерение да ги спира, тъй като според думите й пушенето е единственото удоволствие, което й е останало.

Първата цигара в живота си запалила на 21 години, след като родила и отбила сина си. Покрай нея всички пушели и за да не остане по-назад, започнала и тя.

 

Категорична е, че днешното не е нито политика, нито депутатстване – събират се 3-4 парии и узурпират властта, каквото кажат, това се случва, правят си законите по свой образ и подобие, без дори да се съобразяват с конституцията, която сами изработиха и поправиха. 

Вече са дотегнали на хората до краен предел, а и експертите в това правителство, са твърде малко. Има изключително висок лобизъм, дори слугинаж. Макар страната ни да е член на ЕС и НАТО, евроатлантизмът някак си се изпразни от съдържание, посочва Зайкова.

 

Светът ври и кипи от четири страни, а госпожа Урсула и комисията й дават предимство на хора, които не са членове на съюза да си продават земеделската продукция под себестойност, а същевременно оскъпява продукцията на страни като България и др. Хората с основание се бунтуват, категорична е Мика Зайкова.

 

Това, което е най-притеснително за нея от гледна точка на икономиката, е че външният ни дълг, който сега е на ниско ниво, отново ще се увеличи. Напоследък се забелязва, че започваме да задлъжняваме галопиращо 11 млрд. за миналата година, 10 за предишната, а догодина може би дългът ни ще е 12-13 млрд. Така в един момент няма да се усетим как ще закове 45-50 млрд., което не е никак добре. 

 

Посочва, че инфлация става, когато разбиеш картела, а у нас картели бол – дори децата ги виждат. И като пример посочва, че всички мобилни оператори в един ден обявиха, че вдигат цените, а държавата не реагира и не защити потребителите. Не може млякото да се изкупува от млекопроизводителите по 50 стотинки, а докато стигне до магазина цената му вече да е 4-5 лева.

 

Страната ни е на опашката на ЕС като заплати, въпреки това млякото и млечните продукти у нас, са по-скъпи, отколкото в Германия и други европейски държави. Посочва, че минималната работна заплата в Люксембург е 2060 евро и върху нея няма данъци, а нашата минимална е 457 евро и е облагаема. Когато минималната заплата и средната пенсия станат равни ва издръжката, полагаща се за член от семейство, ще можем наистина да кажем, че върви по пътя на Европа. 85% от домакинствата у нас не могат да си покрият месечните сметки, защото водата е увеличена с 22%, а в Разград увеличението е с цели 80%, при това се предлага вода, която не става за пиене. Хората не могат да си измият дори чиниите с нея.

 

Средната възраст на лекарите е 60, а на медицинските сестри – 70 години. У нас, който може, работи до последно – почти до гроб. Някои професии у нас са на доизживяване, а семействата масово се разпадат, тъй като няма принципи и идеали. „Е, малко ли са поводите за тревога на този фон?!, възкликва Зайкова.

 

Мика признава, че всички, които през 1989 г. стачкуваха по площадите, искали демокрация като във Франция и Италия, а не псевдодемокрация от каймака на утайката, избран от едва 20% от гражданите. Тя признава с ръка на сърцето, че не може да повярва на нещата, които се случват и й се иска да сме с по-високи доходи, но в същото време си дава ясна сметка, че това няма как да се случи с вдигане на минималната работна заплата, а трябва обновление, инвестиции, производство на стоки и услуги с по-висока добавена стойност. За съжаление данните за цяла Европа са плачевни, тъй като се намалява промишленото производство.

И пак за съжаление суровините са на Запад, те са в БРИКС.

 

Мика Зайкова е от малцината родни пенсионери, които не се оплакват нещо да им липсва, тъй като синът й, който е в Америка се грижи за нея. Идват си обаче само през лятото.

В заключение посочва, че формулата й за дълъг живот е добре приятели и работа от душа. Сплотеното семейство също е от огромно значение, тъй като когато човек има гръб, другото са приказки.

Източник: Уикенд