Мерките срещу ковид изглежда ще се завърнат с пълна сила, узна Разкрития.

Професор Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, заяви в ефира на Нова ТВ, че до един-два дена ще бъдат обявени взетите решения за новите мерки срещу разпространението на коронавируса. „Много важно е сега да ограничим разпространението. Поне носенето на маските нека да бъде задължително навсякъде на обществени места", заяви тя.

И подчерта още, че е важно мерките да бъдат превантивно взети, тъй като очакваме значително повишаване на случаите. Все още в Източна Европа сме с ниско разпространение на заболяването, но по думите ѝ подвариантът BA.5 много бързо се разпространява и всеки заразява много повече хора. 

"Очакваме в пъти да се повиши заболеваемостта. Бързо ще стигнем до пика, а след това очакваме по-бавно да намаляват случаите. Пикът вероятно ще е свързан с пълното доминираме на BA.5. Интензивно се работи по секвениране в НЦЗПБ. Новата вълна е свързана с BA.5. Където е стъпил BA.5, започва да измества останалите", обясни проф. Христова пред Bulgaria ON AIR.

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев поиска Здравната каса да върне безплатните PCR тестове заради новата Ковид вълна.

Източник: Нова ТВ