Никола Саркози се срина от пиедестала си на герой в очите на българите—оказа се, че е станал държавен глава и благодарение на пари, взети от либийския диктатор

Бившият френски президент Никола Саркози отново под прицела на Закона. Този път е обвинен в „престъпен заговор“ и в момента тече разследване на либийско финансиране, осигурило средствата за президентската му кампания през 2007 г.Наред с това и има още две обвинения срещу бившия държавен глава. Никола Саркози е разпитван четири дни в продължение на повече от 40 часа. В резултат на това за четвърти път срещу него ще се заведе голямо дело. "Най-изненадан бях да науча за новото обвинение. Моята невинност отново беше оспорена с решение, което не предостави ни най-малко доказателства за незаконно финансиране", отговори на обвиненията Никола Саркози от страницата си във Facebook. "В крайна сметка ще докажа пълната си невинност, в която ще вложа цялата си решителност и енергия. Несправедливостта няма да спечели", категоричен е бившият държавен глава, пише македонският портал "Точка". Последните години не бяха особено добри за мъжа на Карла Бруни. През март 2018 г. беше обвинен в „пасивна корупция, прикриване на присвояване на публични средства и незаконно финансиране на кампанията си“. Той беше принуден да изтърпи унижението да бъде поставен под съдебен надзор. Саркози поне в очите на обществеността изглежда все така борбен. По време на последното изслушване през юни 2019 г. обвини, че срещу него има „конспирация“, позова се на президентския си имунитет и дори обвини съдиите, че надхвърлят правомощията си. Той оправда действията си с това, че присвояването на публични средства от чужда държава не е престъпление.

Парижкият апелативен съд обаче отхвърли аргументите му и подкрепи разследванията, които текат вече осем години.

През ноември 2016 г. бизнесменът Зиад Такиедин, един от обвиняемите в аферата, заяви, че е предал пет милиона евро на тогавашния вътрешен министър. Това се е случило между края на 2006 г. и началото на 2007 г. [caption id="attachment_645410" align="aligncenter" width="300"]Обвиниха Никола Саркози във връзки с Кадафи сн. Интернет Обвиниха Никола Саркози във връзки с Кадафи сн. Интернет[/caption] В допълнение към делото, Никола Саркози ще бъде съден от 23 ноември до 10 декември за корупция и подслушване.   Той е заподозрян в опит да подкупи съдия Жилбер Азиберт.