Под прякото наблюдение на служебният вътрешен министър протича разследването на началника на РДГП-Бургас – комисар Антон Мирков, както и няколко от подчинените му.

Те са разследвани от отдел „Вътрешна сигурност“ на МВР заради евентуалната им намеса в схеми за трафик на бежанци през страната ни.

Припомняме, че преди няколко дни Демерджиев призна пред журналисти, че и гранични полицаи вземат участие в трафика на бежанци през страната ни, срещу съответното заплащане. 

Сред проверяваните, подпомагащи организираните каналджийски банди е и шефът на РДГП-Смолян – Ивайло Стоянов, познат като Иво Бебето.
Преди няколко дни ви информирахме, че Стоянов, съвместно със служители на харманлийския миграционен център и гранични полицаи, патрулиращи в област Бургас, носят косвена вина за смъртта на двамата бургаски полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев.

Вината им е в това, че са закриляли каналджийската схема, която е под ръководството на Кръстю Кръстев – Къци Маймуната.
Както вече стана ясно тримата сирийци Абдулах Абдулахед, Омар Адиан и Ахмад Муфед, са били само подизпълнители в трафикантския му канал.

Запознати твърдят, че граничните полицаи от област Бургас, са прибирали между 100 и 500 евро за всеки пропуснат бежанец от каналджийските банди. Тарифите се определяли в зависимост от услугите, предлагани от подчинените на комисар Антон Мирков.
Така например, ако полицейска патрулка ескортира микробус с мигранти до АМ „Тракия“, цената скачала на 500 евро на бежанец.
Самото пропускане в района на Малко Търново пък струвало между 100 и 150 евро на човек, твърди инспектор от „Вътрешна сигурност“ към МВР.

Думите му бяха потвърдени и от официалните разкрития, направени от вътрешния министър Иван Демерджиев. Той разкри, че в разнородните схеми за трафик на мигранти, са участвали поне десетина гранични полицаи. Министърът уточни, че става въпрос за служители в различни териториални подразделения на „Гранична полиция“ на границата ни с Турция. Силовият министър обаче призна, че на този етап не може да се премине към арести, тъй като не разполага с достатъчно доказателства.

Сигурни източници издават, че сред нарочените за смяна са началниците на РДГП-Смолян – Ивайло Стоянов – Иво Бебето и на РДГП-Бургас – Антон Мирков.
Има голяма вероятност с поста си да се раздели и мастития шеф от Главна дирекция „Гранична полиция“ – Николай Спасов. Има съмнения, че той подпомага каналджиите при прекарването на мигранти през България за Сърбия в района на Стрезимировци. 
Според мълвата ръководител на този канал е Венцислав Дамянов – Венци Боксьора от Световрачене, който преди година нашумя със системните побои над съселяните си.

Служител от отдел Вътрешна сигурност към МВР издава, че през последните месеци напливът на мигранти се е засилил неимоверно. Месечната печалба на трафикантите е около 5 милиона лева, споделя още той.
Тарифата, която прибират трафикантите за прекарването на мигранти варира между 2 и 3 хиляди евро като част от сумата отива за подкуп на служители от „Гранична полиция“.

Доходоносният бизнес се върти поне от 10 групи каналджии. Някои от трафикантите ръководят схемата от съседна Турция. 
Участие в трафика на бежанци имат и предприемчиви украинци, намерили подслон у нас след войната в Украйна. Запознати твърдят, че те са вербувани от каналджии срещу заплащане, а не ръководят свои собствени канали.
Причината да бъдат наети точно украинци е фактът, че до неотдавна автомобилите им не се спираха за проверка. 

Именно финансовото благополучие на граничните шефове Ивайло Стоянов и Антон Мирков навежда мнозина на мисълта, че и те са замесени с каналджийство.
Така например Мирков се е сдобил с два апетитни имота, които предвидливо е записал на свои близки роднини. Става въпрос за къщи в крайморските села Ясна поляна и Фазаново. 

Иво Бебето пък дори не се опитва и да прикрие охолния си начин на живот. Той шофира лимузина БМВ седма серия, а дъщеря му следва в Лондон, където годишната такса е в размер на 29 хиляди паунда.

Бургаският шеф на „Гранична полиция“ Антон Мирков е на този пост от 2010 година. Оттогава е бил сменян два пъти за кратко – през 2013 и 2015 година.  
Минава за ключов полицейски шеф, тъй като отговаря както за граничната зона на сушата, обхващаща 30 км. от бреговата линия, така и за вътрешните морски води. 
Източник: Уикенд

Мастити полицейски шефове замесени в каналджийството