Мартин Нотариуса, чието убийство на 31 януари т.г. отприщи лавина от скандални разкрития за задкулисното му влияние в съдебната власт, е трябвало да даде показания като защитен свидетел със скрита самоличност срещу бандата за рекет над бизнесмени и манипулиране на съдебни дела, ръководени от ексшефа на столичното следствие Петьо Петров.

Сензационното разкритие бе направено от запознат с избухналата година по-рано война между Пепи Еврото и Нотариуса за контрол върху съдебната система.

 

Официални данни за привличането на Мартин Нотариуса като защитен свидетел срещу Пепи Еврото, естествено липсват, но запознат категорично твърди, че Божанов е трябвало да бъде разпитан на 5 февруари 2024 г. от прокурор от Софийската районна прокуратура в новообразувано секретно производство срещу безследно изчезналия и издирван от родното правосъдие Петров.

 

Неофициално се твърди, че Божанов е щял да свидетелства за близостта на Пепи Еврото с изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, както и да предостави нови доказателства срещу Петров и свързаните с него и бандата му „Осемте джуджета“ магистрати.

Мълви се, че голяма част от доказателствата на Нотариуса са му били предоставени от бившия главен прокурор Иван Гешев, който беше отстранен миналата пролет от поста си. Няколко седмици преди Божанов да бъде ликвидиран, той е имал среща с Гешев.

 

„Основната версия за убийството на Мартин Нотариуса е, че екзекуцията му е поръчана от Пепи Еврото и е целяла да осуети привличането му като защитен свидетел срещу бившия шеф на столичното следствие“, разкрива още запознатият.

 

Важен детайл по аферата с убийството на Мартин Нотариуса е, че неговият приближен адвокат и съдружник Велимир Атанасов е дал показания срещу Пепи Еврото и Борислав Сарафов още миналото лято. На 1 юни 2023г. по разследването в Софийската районна прокуратура срещу Пепи Еврото е разпитан свидетел с тайна самоличност под номер 24-2, зад която се крие Велимир Атанасов. В показанията си адвокатът разказва, че познава Еврото от няколко години и че е поддържал активна връзка с него и бившата му съпруга Любена Павлова. Свидетелят декларира,  че познавал начина на действие на Петьо Петров и знае, че той е изградил много връзки с магистрати – съдии, прокурори и следователи. В голямата си част тези връзки се градели на зависимости, които магистратите имали от Пепи Еврото.

 

В някои от случаите зависимостите били в резултат на записи на разговори във връзка с решаването на дела по незаконен начин. В други те се градели върху записи на неприлични сцени. Най-често Петров съумявал да заснеме жертвите, докато те са под влияние на алкохол и наркотици и участват в интимни актове или унизителни за тях действия. Нерядко в заснетите сексуални сцени участвала и бившата му съпруга, твърди свидетелят. Според него тя била заставяна да участва в това против волята си и с помощта на наркотици.

 

Част от въпросните записи били разпространени онлайн от Еврото като отмъщение срещу нея поради факта, че му се противопоставила. Като зависими от Пепи Еврото анонимният свидетел сочи прокурорите Емилия Русинова, Божидара Ганева и Илияна Кирилова. Освен заместник градски прокурор Божидара Ганева е и съпруга на Радослав Димов – административен ръководител на Софийската апелативна прокуратура. За връзката между Пепи Еврото и Сарафов защитеният свидетел твърди, че тя била силна и не била основана на зависимост, а на взаимни услуги. Двамата работели изключително активно в периода, в който Сарафов ръководел Апелативната специализирана прокуратура. Те били и съседи в луксозния жилищен комплекс „Делта Хил“ край Перник. Практиката на Пепи Еврото била да организира обвинения през Следствения отдел на Софийската градска прокуратура, за да взема после пари от обвиняемите лица с обещание за благополучен изход на делата. Най-силният инструмент на Петьо Петров били мерките за неотклонение, които се вземали по отношение на обвинените.

 

Според запознат разпитът на Мартин Божанов в качеството му на защитен свидетел срещу Пепи Еврото е трябвало да бъде реализиран още миналата есен, но тогава имало теч на информация и той бил отложен да неопределено време.

„В началото на декември м.г. Мартин научи, че в скоро време ще бъде привлечен като обвиняем от Софийската градска прокуратура по устно нареждане на Борислав Сарафов и това го активизира отново срещу Пепи Еврото. Той беше събрал обемиста папка с компрометираща информация срещу Петров и свързани с него прокурори и съдии, но беше убит няколко дни преди да даде показания пред приближени до него магистрати от Софийската районна прокуратура“, разказва запознатият.

 

В последните 3 месеца преди да бъде ликвидиран, Божанов бил поставен под наблюдение от МВР като ченгетата не само са подслушвали мобилните му телефони със специални разузнавателни средства (СРС), но и са го следили физически. Твърди се, че с проследяването на Мартин Нотариуса са били ангажирани над 20 полицаи. Въпреки това обаче Божанов е бил без полицейска опашка на 31 януари – деня, в който бе убит от наемен убиец пред дома си в затворен жилищен комплекс в „Горна баня“. Както стана ясно преди броени дни, съмненията са, че Нотариуса първо е бил жестоко пребит, след което е застрелян. Смята се, че е възможно да е бил убит другаде, след което трупът му да е подхвърлен пред дома му.

 

Специалните разузнавателни средства, използвани срещу Нотариуса по делото, което Софийската градска прокуратура води срещу Божанов от миналата пролет. То е образувано по станалата вече прословута справка от ГДБОП за Нотариуса и се води за организирана престъпна група за имотни измами и пране на пари. Точно по това дело прокуратурата обяви неотдавна, че Божанов е бил напът да се превърне в обвиняем, но убийството му е попречило на това.

Източник: Уикенд, crimesbg.com