Половин век на сцена, роли в киното, театъра, телевизията и рекламите – това е най-краткият начин, по който може да бъде описан Мариус Донкин. 

През последните шест години почти не му оставаше време за актьорски ангажименти, тъй като се бе фокусирал върху управлението на Народния театър. Варненецът бе директор на най-престижния ни храм на Мелпомена до тази пролет, когато мястото му бе заето от Васил Василев.

Новият шеф на театъра върна Александър Морфов като главен режисьор на трупата и набързо прекрати трудовия договор на предшественика си.
Споделя, че обмисля как ще живее занапред и с какво ще се занимава. Наред с множеството проблеми, му се случило и нещо много хубаво – след 52 години отново се върнал на къмпинг „Смокиня“, след като бил поканен от дъщеря му и зет му. Припомняме, че там заснел първия си филм „Петимата от Моби Дик“ през 1969 г. Твърди, че морето е все тъй ласкаво, но изпитал особено чувство от застрояването и промяната, която видял.

Категоричен е, че ще продължи да упражнява актьорската си професия и занапред, но няма да е на сцената на Народния театър, където изкарал цели 45 години. Припомня, че докато заемал директорския пост, не само че не се разпределял в постановки, а и свалил неговите представления, тъй като искал да даде пример, че ръководителят трябва да е в служба на театъра и колегите си, а не да търси лични облаги от поста си. Твърди, че ще ходи да гледа постановките в Народния театър, тъй като все още са по неговата програма.

Преди няколко дни станало ясно, че новото ръководство на театъра проявило претенции не само към телефона му, а и към номера му. Донкин споделя, че преди време сключил договор с телекома и направил група от 50-60 човека. Предвид, че вече не е директор на театъра, смята за нормално да му бъде поискан телефонът, който получил безплатно, заедно с още няколко при сключването на договора, но недоумява защо трябва да се раздели и с номера си.

Донкин написал писмо до новото ръководство на театъра, че този номер е личен и настоявал да му бъде преотстъпен, но до момента няма никакъв отговор. 
Не крие, че се е срещнал с новия директор Васил Василев за няколко минути, в които се опитал да го принуди да се пенсионира. Донкин поискал да вземе документите, за да бъдат разгледани от адвоката му, но Василев бил категоричен, че не могат да излизат от офиса. 

Няколко дни, след като отказал да подпише документите за пенсиониране разбрал, че трудовият му договор е прекратен, но странното е, че липсва какъвто и да било мотив за това.
Освен това е бил уволнен по време на отпуск.

Изхождайки от това, че няма безгрешни хора предполага, че е допускал грешки, докато е бил на директорския пост, но никога не е допускал те да бъдат кървави и използва възможността да се извини на всички, които е засегнал по някакъв начин.
Като най-голямата си грешка посочва, че е твърде доверчив и именно това е причината да не е отново директор на Народния театър.
Категоричен е, че нещата вървят на лошо, когато не получаваш адекватност на гласуваното доверие.

При все, че има 51 години трудов стаж зад гърба си, все още не е пенсионер. Възнамерява скоро да подаде документи и подчертава, че парите не са най-важното за него. Категоричен е, че все ще намери средства за един хляб и кисело мляко и напомня, че хората сме тук на земята, за да се самоусъвършенстваме духовно.
Източник: Уикенд 
 

Мариус Донкин: Новият директор на Народния ми взе дори мобилния телефон, който имам от 30 години