Повече от очевидно е, че доц. Атанас Мангъров е налазил ударно бизнеса с усвояване на еврофондове в опит да попълни банковите си сметки. След секването на желаещи да се излекуват от коронавируса с чайчета и супички срещу сумата от 200-300 лв. за преглед, на скандалния инфекционист му се наложи да се преквалифицира в експерт по ромска интеграция. В новата си роля той е част от европроект, занимаващ се с приобщаване и овластяване на малцинствата в община Бойчиновци.

 

Фирмата на доцента „Научни иновативни решения“, е единствената, явила се на странния конкурс, проведен в края на юли тази година и подписала договор за 59 500 лв. без ДДС с кмета на община Бойчиновци за оказване на експертна помощ по проект „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи“.

 

На пръв поглед сумата не е никак малка, а и работата, която трябва да свърши екипът на Мангъров няма да ги тръшне от преумора.

Дейностите по проекта, описани на десетки страници с куп кухи фрази и клишета, могат да се разделят на три части. За всяка е предвидено и отдел но финансиране, съответно38 000, 11 500 и 10 000 лева. Освен дребни разходи за покупка на химикалки, стикери или раници, парите ще се приберат от консултантите на фирмата на доцента „Научни иновативни решения”.

 

В първата част хората на Мангъров ще проведат беседи с млади ромски родители от Бойчиновци, за да ги убедят, че трябва да водят хлапетата си на лекар, да ги къпят редовно и запишат на занималня още на 4-годишна възраст. Все неща, които би трябвало да са задължение на социалните работници в кметството, но щом ЕС отпуска пари, защо да не бъдат усвоени?!

 

Втората част от проекта предвижда разговори с 30 ученици. Хората на Мангъров имат за задача да убедят хлапетата, че е добре за тяхното бъдеще да завършат средното си образование. Мургавите ученици ще получат и напътствия за безопасните сексуални практики и съвети при семейно планиране. Целта на модула е да се пресече веднъж завинаги практиката ромските момичета да стават майки още на 12-13 години, става ясно от документацията по проекта.

 

Мангъров ще интегрира ромски хлапета с пари от ЕС

 

При третия етап на проекта трябва да се идентифицират поне 15 потенциалните ромски лидери, след разговори с хора в махалата. Веднъж открити за бъдещите ромски водачи се предвижда допълнително обучение по специално изготвен наръчник. Интересно е, че докато усвоява еврофондовете, доц. Мангъров си остава и парламентарен съветник на „Възраждане”, които са за излизане на България от ЕС. Както често става в политиката, щом замирише на пари, обещанията към избирателите остават на заден план. В интерес на истината, Атанас Мангъров далеч не е първият „възрожденец”, при който има разминаване между думи и дела.

 

Раздвоение има и в семейството на партийния лидер Костадин Костадинов, национално известен с прозвището Костя Копейкин. Костадинов постоянно обижда медии и граждански сдружения, които финансират своята дейност с пари от чужди фондации. За Копейкин всички те са „зли соросоиди” и трябва задължително да бъдат обявени за „чуждестранни агенти”, както е в любимата му Русия.

 

Борбата на Костадин Костадинов срещу „злите соросоиди” обаче явно не е пречка съпругата му Велина и нейното сдружение „Образователна общност Варна” да получат. Финансиране от фондация, свързана с Джордж Сорос.

Източник: Уикенд