Гръм падна на стадион "Дунав" в Русе и порази две 11-годишни деца, едното от които е издъхнало, съобщи за БТА Стела Кръстева от пресцентъра на Университетската болница "Канев". 

Сигналът за инцидента е подаден около 19:20 ч. тази вечер. По първоначална информация децата са били на тренировка на детския футболен клуб в едно от помощните игрища на стадиона, когато завалял силен дъжд с гръмотевици. Докато тичали към навеса, мощният гръм повалил две от тях. 

На място веднага са изпратени екипи на полицията и на Спешна помощ. Децата са били с тежки изгаряния.

Мълния удари две деца на стадион "Дунав" в Русе, едното не оцеля

Едното е транспортирано в УМБАЛ "Медика", а другото - в Университетската болница "Канев" в града. Второто дете е било в състояние на клинична смърт - без сърдечна и дихателна дейност. Въпреки усилията на два реанимационни екипа, които са направили всичко по силите си, то не е било спасено, съобщи Стела Кръстева от пресцентъра на лечебното заведение пред БТА. 

За днес в Русе е в сила жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури.

През юли 8-годишно дете беше ударено от мълния на плажа в Бургас. В състояние на клинична смърт то бе откарано в УМБАЛ Бургас, където бяха предприети спешни реанимационни действия. Детето беше поставено в медикаментозна кома и на апаратна вентилация. За щастие се оказа, че няма поражения върху мозъка и последваха няколко седмици на възстановяване. При изписването му от болницата лекарите отбелязаха, че детето е оцеляло благодарение на адекватната първа помощ, която родителите са оказали.

Източник: dir.bg