Благодарение на най-младия член на престъпното сдружение Стефан Димитров – Малката Яра, който оставил в мобилния си телефон важни улики, разследването срещу бандата на Никола Николов – Паскал за трафик на цигари и разнородни високоакцизни стоки през българските граници, е получило мощен тласък.

 

Стефан, който е син на дългогодишния бивш началник на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров, нашумя след ареста си на 4 април т.г. покрай пудела си Тоби, който беше заснет да си играе с пачки с евро и в компанията на бившия МВР шеф Бойко Рашков и екс главния секретар на МВР Живко Коцев. Компрометиращите снимки с пудела се превърнаха в медийна сензация и смаяха мнозина с показния лукс и знакови познанства, поддържани от контрабандистите.

Далеч по-важни за разследването обаче са се оказали запазените в мобилния телефон. на Малката Яра маршрути с тирове, натоварени с контрабандни цигари, както и негова кореспонденция с шофьори на камионите и с началника на бандата Никола Николов – Паскал. Така например на 26 февруари т.г. Стефан Димитров праща на шофьора Кирил Петров указания да паркира тир, натоварен със 742 кашона цигари, внесени контрабандно от Турция, в село Костадиново до Пазарджик. Три дни по-късно шофьорът получава нова задача чрез съобщение в мобилно приложение –да се отправи към Румъния през ГКПП Оряхово.

 

След като влиза в северната ни съседка, камионът е задържан. Впоследствие се установява, че Малката Яра е изпратил локацията на тира с цигари на Паскал. След ареста му в неговия мобилен телефон са открити още десетки маршрути на камиони с изписани регистрационни табели. Сред тях е и местонахождението на камион, натъпкан с 1500 кашона цигари. Така разследващите залавят тира с папироси на паркинг в пазарджишкото село Црънча. Криминалистите намират и още улики срещу бандата на Паскал при обиск в дома на Стефан Димитров в Хасково, който пазел протоколи от разпитите на свидетели, уличаващи групировката в трафик на цигари през българските граници.

 

Въпреки че се е издънил сериозно пред бандата, Малката Яра отказва да стане защитен свидетел срещу Паскал. Димитров-младши е в ареста заедно с баща си Марин, който се оплаква от сериозни здравословни проблеми. Стефан също се ожали, че килията хич не му понася добре – бил отслабнал с 12 килограма и стопил мускулите си, които старателно ваял години наред с редовни тренировки и правилно хранене. Това обаче не трогна особено съда и той остана в ареста.

Източник: Уикенд, crimesbg.com