Руският посланик Елеонора Митрофанова трябваше да избяга през задната врата на руската черква „Св. Николай“ в центъра на София, след като бе блокирана вътре от протестиращи, заедно с Волоколамския митрополит Антоний и шефа на АБВ – Румен Петков.

 

Митрофанова дори не успяла да се качи в колата, тъй като била блокирана от протеста. Наложило й се да се прибере с друга кола, която я чакала зад оградата на посолството, разкри самата тя пред руски медии.

 

Митрополит Антоний е външен министър на одиозния патриарх Кирил Гундяев и явно пристига в София, за да демонстрира, че рашките се приемат с отворени обятия по света. Разбира се официалният повод за това е честване на руската църква „Св. Николай“. Само че в София митрополитът е посрещнат с викове „Убийци“ и „Това не е Москва“.

 

Друг е въпросът обаче защо визитата му е проспана от ДАНС.

Тук е моментът да отбележим, че московският гостенин е бил в компанията на митрополит Гавриил от Ловеч. Заедно с Николай от Пловдив, той е от руското лоби в Светия синод. Въпросното лоби, заедно с Москва категорично отказва да признае независимостта на православната църква в Украйна.

 

Руският гост, който пристига в София с благословията на българската патриаршия, е важна клечка в родината си. Заради близостта му с Кирил Гундяев руснаците нежно го наричат „сина на патриарха“, както и „любимата играчка на Гундяев“.

В качеството си на негов секретар, Антоний държи личния му телефон и се грижи за дневния му ред – срещи, разговори, църковни служби…

Любопитно е, че Антоний е назначен за личен секретар на Гундяев едва четири дни, след като става патриарх.

 

В София, Антоний се сблъска не само с лозунги срещу руската агресия в Украйна, но и намери любезен домакин в лицето на Симеон Сакскобургготски за чиито връзки с КГБ от години се носят всевъзможни слухове.

С други думи братушките ще отчетат, че не са изолирани в Европа, предвид, че в София ги приемат на високо ниво.

Източник: Уикенд

„Любимият син“ на патриарх Кирил се разходи из София

„Любимият син“ на патриарх Кирил се разходи из София - Снимка 2