Цените на рибата се увеличават значително по пътя от рибната борса до ресторанта. Например, деликатесни риби като калкан, които се продават на цена от 40 лв. за килограм в магазините близо до пристанищата, достигат до 120 лв. за килограм в ресторантите.

Сезонът на есенния риболов вече е стартирал, като се появяват първите сафриди и се очаква по-голям обем от миналата година. Въпреки това, все още е рано да се дадат точни прогнози за  нарастванията. В Бургас също има налични сафриди и малко количество барбун.

На пазара в Бургас се появи дори свеж лефер, който е рядък за този сезон. Леферът се хваща в ограничени количества и рядко достига до крайния клиент, затова се предлага на по-висока цена, около 25-30 лв. на килограм, ако изобщо успеете да го намерите в магазините.

Любима риба на българина гони 120 лв/кг в ресторанта

В момента сафридът и барбунът са налични по борсите и се продават на цена около 10 лв. за килограм. Чернокопът липсва в момента и не се предлага свеж такъв. Замразеният паламуд е в наличност и се търгува на цена от около 10 лв. на килограм.

Сравнително, в ресторантите цените на порциите са значително по-високи от тези в магазина, например порция пържен сафрид от 200 грама струва 12 лв., което е повече от цената на килограм в магазина. За 300 грама пържен калкан ще трябва да платите 36 лв.

Източник: blitz.bg