Група учени изследваха влиянието на разстоянието между Луната и Земята върху хода на времето на нашата планета.

Група изследователи от обсерваторията Ламонт-Дохърти към Колумбийския университет и Университета на Уисконсин си поставиха монументална задача, която доведе до зашеметяващи факти – учените  проследиха промените в климата на Земята и възстановиха миналото на Слънчевата система.

Луната се отдалечава от нас: НАСА  публикува данни, според които един земен ден е продължил 18 часа

В резултат на събирането на статистически данни екипът заключава, че преди 1 милиард и 250 хиляди години разстоянието между Земята и спътника й е било по-малко  отколкото днес - около 341 хиляди км.

Това , което е повлияло на времето, през което Земята се е завъртяла около оста си и  нашата планета е направила пълен оборот около оста си за 18,7 часа. Така малко по-малко, почти незабележимо  Луната отива все по-далеч от от Земята -  с 3,82 см. Днес разстоянието между спътника и планетата е достигнало 385 хиляди км.

Луната се отдалечава от нас: НАСА  публикува данни, според които един земен ден е продължил 18 часа - Снимка 2

Така на всеки 100 години денят на Земята се увеличава с приблизително 0,002 секунди и когато Луната „отлети“ от Земята в дълбините на космоса, нощта и денят вече няма да се различават. Въпреки това, няма място за притеснение. Това ще се случи не по-рано от 45 милиарда години след като нашето Слънце започне да избледнява и да се превърне в червен гигант, успокояват  специалистите.

Източник:Wday.ru