Бившата регионална министърка Лиляна Павлова си „каза чао“ на годишна заплата от 600 хил. лева, след като приключи мандата си като вицепрезидент на Европейската Инвестиционна Банка (ЕИБ). Въпреки че този доход може да звучи внушително, финансови експерти поясняват, че нейната роля в банката е била предимно символична. Реалната работа по управление на средствата е извършвана от стотици чиновници, а вицепрезидентите основно подписват документите и предложенията.

Номинирането на Лиляна Павлова за тази пост бе предимно политическо. България, както и другите държави-акционери в ЕИБ, имат право да предлагат свои представители в управлението на банката. Обикновено правителствата изпращат там своите верни кадри, които не участват активно в политическия живот вече.

През периода на кабинета "Борисов 3", Павлова заема позицията на министър отговарящ за половингодишното председателство на Съвета на ЕС, което България пое през януари 2018 година. След края на председателството й ролята й става практически безсмислена, което налага бързо търсене на нова длъжност. Така през 2019 година, след предложение от Министерския съвет, тя приема предложението да стане вицепрезидент на Европейската Инвестиционна Банка с месечна заплата от 25 000 евро, и това без да бонусите и премиите.

Лиляна Павлова се прости с 600 бона заплата - бившата регионална министърка стана милионерка

Както е обичайно в такива случаи, преди края на мандата на Лиляна Павлова, политическата формация "Продължаваме промяната" се опитва да постави свой човек на апетитната позиция в банката. Финансовият министър Асен Василев номинира Виолета Лорер, съпругата на Даниел Лорер, но след скандал и обвинения в неетично поведение тя оттегля кандидатурата си.

Лиляна Павлова успя да си запази добре платената си работа и през този период тя умело прикрива бременността си, предпочитайки да носи ефирни луксозни шалове, за да запази запази в тайна щастливото събитие, което й предстои. Съдейки по имотната й декларация пред КПКОНПИ, може да се заключи, че е успяла да спести над 100 хил лева и почти 800 хил евро.

Също така, известен факт е, че таткото на бебето, Преслав, е изключително богат. През последните години Лиляна Павлова се сближава с Парашкев Кръстев, който бе директор на държавния холдинг "Автомагистрали" и надзираваше строителството и ремонтите на пътища, изпълнявани от ГЕРБ. Впечатлената от Кръстев, Павлова се развежда със своя съпруг Пламен Николов, с когото има дъщеря, и започва връзка с него.

Източник: pik.bg