Предвид дългото му криминално досие, пловдивският престъпен бос Ангел Личканов е бил проклинан от не един и двама души.

 

„Отнасяше се като звяр с хората и накрая умря като животно“. Така в Града под тепетата коментират мъчителната му смърт.

 

Преди дни 56-годишният бандит издъхна при мистериозни обстоятелства в килията на следствения арест в Пловдив, а от семейството му обявиха, че виновни за смъртта му са прокурори и надзиратели, които умишлено са го оставили да умре от инфаркт, без изобщо да си мръднат пръста.

 

Личкана издъхна като пес в килията си при мистериозни обстоятелства

От Районната прокуратура в Пловдив образуваха дело за причинена смърт по непредпазливост и разпоредиха да се извърши аутопсия на трупа на Личкана, като първоначалните заключения са, че висаджията е издъхнал от масивен инфаркт. Близките на Ангел Личканов пък се заканиха да водят дело срещу прокуратурата в Пловдив с искане за изплащане на кръвнина от по 200 000 лева за всеки от семейството му.

 

Фаталният край на Личкана настъпи в ранния следобед на 20 юли, само няколко часа, след като популярният пловдивски бандит от зората на демокрацията беше изведен от килията и закаран по спешност в кардиологията на „Свети Иван Рилски“, излизайки от лекарския кабинет със становище „спешна реанимация, запушена артерия“.

 

Близките на Ангел Личканов обаче разказват, че вместо полицаите да се съобразят със становището на лекаря и да дадат шанс на Личкана да живее, те го върнали обратно в килията на следствения арест в Пловдив. Няколко часа по-късно Личкана е открит мъртъв от надзирателите. И за да бъде мистерията пълна, вестта за неговата смърт първоначално беше опровергана от адвоката му Стоян Донков.

 

„Дон Личи издъхна досущ като Ангел Христов от мафиотския тандем Братя Галеви - смъртта му може и да не е в следствие на инфаркт, а да е подпомогната от надзирателите“, съмняват се приятелите на Личканов. В ъндърграунда 56-годишният гангстер се ползваше с прозвището Дон Личи, дадено му лично от висаджийския бос Георги Илиев.

 

Според близките на Ангел Личканов преди месец той умишлено е бил натикан в килия душегубка, където температурата е надхвърляла 50 градуса.

Болното сърце на един от последните мохикани от свитата на братята висаджии Васил и Георги Илиеви просто не издържало кошмарните условия. Твърди се, че няколко дни преди Личкана да издъхне, е бил покосен от инсулт, но надзирателите са игнорирали влошеното му здравословно състояние и дори не му разрешили прием на лекарства.

 

На 20 юли сутринта все пак му сложили белезниците и го пратили в болница с разрешение на наблюдаващия прокурор. Личканов излязъл от болницата с диагноза, че трябва спешно да бъде хоспитализиран. Въпреки това надзирателите от ГДИН решават да го върнат обратно в ареста, докато не получат инструкции от прокурора по делото.

 

В този момент обвинителят от пловдивската прокуратура е на заседание по друго съдебно дело. Когато прокурорът излиза от съда, Личкана вече е мъртъв.

„Според закона за изпълнение на наказанията в спешни случаи при отсъствие на наблюдаващ прокурор началникът на ареста с разрешение на директора на ГДИН също може да разреши хоспитализация. Това обаче не беше направено и резултатът е налице – Ангел Личканов е мъртъв“, твърди адвокатът му Стоян Донков.

 

Личкана попада зад решетките на 25 юни, след като в рамките на седмица беше задържан на два пъти за хулиганство и побой на пътя. В първия случай бандитът преби млада жена след спорна ситуация на пътя, докато е на червен светофар. Тогава обаче съдът се смили над него и го пусна на свобода. Дни по-късно Личкана преби с микрофон шофьор на автобус, който му свирнал с клаксона да премести мерцедеса си, блокирал движението по тясна улица в Пловдив.

 

Вбесен от наглостта на автобусния шофьор, Личкана счупил лявото странично стъкло на затворения прозорец и замерил с паве шофьора, но не успял да го уцели. Накрая се качил в рейса, грабнал шофьорския микрофон и с него започнал да налага опонента си. Заради обемистото му кримидосие, той беше оставен за постоянно зад решетките, където издъхна миналия четвъртък от инфаркт.

 

Ангел Личканов беше сред пионерите на родната организирана престъпност, формирала се в зората на демокрацията. Родом от Първомай, Личкана се установява в Пловдив в края на 80-те на миналия век, а в първите години след падането на комунизма се утвърждава като пловдивския шеф на борческата групировка ВИС.

 

„Наказателната бригада на Личкана беше най-бруталната в Пловдив. Движеха се с три фолксвагена и въоръжени с бейзболни бухалки и железни тръби. Биеха наред представителите на дребния бизнес, за да ги застраховат срещу други мутри. Личкана беше от най-близкото о6кръжение на Васил Илиев, а след убийството му Жоро Илиев го коронова за шеф на дрогата в Пловдив и в региона.

 

Дълги години Личкана контролираше бизнеса с кокаин и с хероин под тепетата, дори крими организацията на Цар Киро зареждаше хероин от него. Заради това в Пловдив го знаехме като Господаря на дрогата“, спомнят си паметливи наблюдатели на местния ъндърграунд.

 

С името на Личкана се свързва и първото отвличане в Пловдив – това на италианския бизнесмен Алдо Ламардо, похитен през есента на 1994 г. Италианецът е държан в плен няколко дни, преди да разкрие къде крие парите си. Личкана прибира 400 000 долара от италианеца, а накрая прокуратурата в Пловдив не открива доказателства за престъплението, макар Ламадо да свидетелства, че е отвлечен, пребит и ограбен именно от Личкана.

 

„В периода 1994-2000г. бандата на Личкана имаше практика да отвлича богаташи за по няколко часа, докато близките им не донесат пари. Всичко се случваше пред безучастния поглед на местната полиция и прокуратура. Личкана съсипа стотици човешки съдби... Беше наистина голям урод и заслужаваше да умрекато бездомен и въшлив пес“, спомнят си „геройствата“ на пловдивската мутра местните жители. А майка на мъж, ликвидиран от Личкана преди 20 години, написа в коментар в един сайт под новината за смъртта му: „Клела съм го да умре в мъки години наред! Бог най-сетне чу молитвите ми. През 90- те години на миналия век Личканов се придвижваше със свита от 20 бодигардове и почти всяка нощ вилнееше дрогиран из заведенията в Пловдив.

 

Едва през 2003 г, прокуратурата в Пловдив решава да озапти самозабравилия се престъпник. Срещу него е повдигнато обвинение, че е изнудвал асеновградския бизнесмен Васил Пиронков за 25 000 долара. Тогава Личкана посетил офиса на Пиронков и му съобщил, че има поръчка за неговото убийство, за която са платени 25 000 долара. Обяснил му, че убийството няма да бъде извършено, ако самият Пиронков му даде 200 000 долара . Заплашеният мъж казал, че не може да събере толкова пари.

Личканов му дал срок до края на седмицата да даде 25 бона, а за останалите пари – да прехвърли собствеността на два автобуса на фирмата му.

 

Пиронков обаче се оплака в полицията и висаджията рекетьор е обявен за издирване. Докато МВР го дири под дърво и камък Личкана заплашва да убие окръжния съдия Галя Георгиева, на която е назначена полицейска охрана. През 2004 г. Ангел Личканов е арестуван и тикнат в затвора, а срещу него са повдигнати още 3 обвинения за други случаи на изнудване, които впоследствие са прекратени от прокуратурата и дори не стигат до съда. През 2007 г. Личкана е осъден окончателно на 7 години затвор за изнудването над Пиронков – присъда, която излежава в затвора в Пловдив.

 

След като излиза от пандиза, Личкана отново дава воля на агресията си – пребива момиче в нощен бар „Авеню“, за което е осъден на 2 г. Докато чака присъдата си, бандитът убива

с колата си дете на пловдивски булевард.

 

В края на разследването обаче прокуратурата сваля обвиненията от него, тъй като се установява че Личканов в карал със скорост под разрешената. Неговата версия е, че момчето е скочило пред колата и че било от ромска група за изнудване на шофьори.

 

През пролетта на 2020 г. Ангел Личканов беше арестуван, след като граничари го залавят да пренася чувал с марихуана през границата ни с Турция, заедно с Петър Петров – учител по география в Първомай. Оказа се, че учителят е имал дългове към лихвари, които му предложили да ги опростят, ако прекара дрогата към Турция.

Личкана трябвало да наблюдава пратката, но той и учителят са заловени от граничен патрул в района на свиленградското село Маточина. Личканов прекара няколко месеца в ареста, преди да бъде пуснат под гаранция. Наркоделото срещу него ще бъде прекратено след смъртта му.

Източник: Уикенд