Самолетната компания "Уиз еър" поднесе горчиво разочарование на клиентите си като в същото време ги хвърли в шок.

 

Полетите им от София до летище Лутън в Лондон и обратно, бяха анулирани изненадващо. При това авиопревозвачът не е сметнал за нужно да посочи каквато и да било причина.

 

От летище София потвърдиха за отменените полети и посочиха, че авиокомпания "Уиз еър" поднася своите извинения, без обаче да посочат причината за случващото се. Анулирането бе отразено на сайта на летището, а на пътниците им се наложи да направят презаверка на билетите си за други дати.

 

Летище София потвърди отменените полети на "Уиз еър", но…

Припомняме, че наскоро ГД ГВА изиска от авиокомпанията план, чрез който да бъдат преодолени отменените полети и закъсненията. На срещата, която се проведе през този месец между Анелия Маринова – главен директор на ГД ГВА и представител на авиокомпанията стана ясно, че жалбите, получени от пътници на "Уиз еър" само от началото на тази година, са над 500. Авиокомпанията е обработила повече от 200 от тях.

 

Представителите на "Уиз еър", присъствали на срещата, са поели ангажимент да разгледат всички жалби. В крайна сметка двете страни успели да се договорят за провеждане на редовни срещи, като целта им е навременен обмен на информация. Освен това предстои да бъдат разгледани коригиращите мерки, предложени в плана, чрез които да се справят със ситуацията на летищата.

Източник: lupa.bg