На 21 февруари легендарният мореплавател Дончо Папазов чукна 84 години. Той отбеляза празника си със свои приятели на най-голямото софийско тържище – Женския пазар, което е любимо място на компанията от беловласи мъже. Те отпиват чаша ароматно кафе на бавни глътки, докато обсъждат старите времена и чертаят нови планове – дотолкова, доколкото възрастта им позволява.

 

Категоричен е, че на мястото, където отсядат с приятелите му на Женския пазар, правят най-хубавото кафе в целия свят. Тук е мястото да отбележим, че е обиколил над 100 държави и е пил от ободряващата напитка навсякъде, където е стъпвал кракът му.

Обича това място още от детските си години, защото е шумно, весело и се срещат хора с всякакви съдби.

 

Легендарният Дончо Папазов: Никога не съм бил агент на ДС

Оттогава е и навикът му да го посещава, яхнал колело, нищо, че вече има проблеми със слуха и е изгубил част от рефлексите си. купува си плодове и зеленчуци и се среща с приятели, с които разтягат „локуми“.

 

Не крие, че морето му липсва и допълва, че то липсва на всеки, който го обича. На младини се срещнал с Ванга след бурна вечер. Тя му предсказала, че ще има четири развода. И към днешна дата все още му се мореплава, пътува и пише. Любовта му към морето е толкова силна, че през 1968 г. решил да изтегли вноските за апартамент и да си купи собствено „корито“.  Заедно с покойната му съпруга Юлия, която всички наричали Джу, си купили моторна лодка. Тогава се родила и идеята за експедиция „Планктон“.

 

Семейството живеело на лодката в Бургаския залив и се хранело с планктон.

Нямал проблеми с комунистическата власт, защото много хора и институции застанали зад гърба му и дори му помагали, рискувайки кариерата си. Семейството били сред най-описваните в чуждата преса нашенци.

 

Дончо обаче категорично отрича да е бил агент на Държавна сигурност, както и че на този факт се дължат успешните му пътешествия по света и у нас.

Няма представа как е успял да се измъкне от хватките на службите, но е категоричен, че не е вербуван.

Източник: Уикенд