Снежната покривка ще достигне до 20 сантиметра

След като почти целия януари приличаше повече на пролетен, отколкото на зимен месец, зимата ще нахлуе с пълна сила още от утре.

Синоптиците от НИМХ към БАН предупредиха, че през уикенда времето ще претърпи съществена промяна. Балканският полуостров и в частност България ще попаднат под влиянието на циклонален вихър, който ще донесе валежи от дъжд. През днешния ден те ще достигнат до 10-20 л./кв.м. на някои места в страната. В северната част на България пък валежите ще са от сняг.

[caption id="attachment_263987" align="alignleft" width="271"]Снежната покривка ще достигне до 20 сантиметра Снежната покривка ще достигне до 20 сантиметра[/caption]

През утрешния ден валежите над почти цялата страна вече ще са от сняг. Хладният въздух ще проникне с вятъра, който ще се ориентира от североизток и ще продължи да се усилва. Вятърът ще е причината и за очаквания снеговалеж. Не се изключва вероятността на някои места в Лудогорието и централната част на Дунавската равнина да се образуват поледици. В неделния ден снеговалежите на някои места ще започнат да спират постепенно. В Централна и Южна България обаче се очаква в неделя снежната покривка да достигне дебелина до 20 сантиметра.

В Източна България ще се създадат условия за виелици, има вероятност на места пътната обстановка да се усложни. Най-студено ще бъде през уикенда. В понеделник минималните температури също ще са отрицателни, но дневните ще се покачат малко над нулата. В сряда и четвъртък отново се очакват валежи от сняг, пише pik.bg.