Главната прокурорка на Европейския съюз Лаура Кьовеши е стартирала разследване срещу двама бивши министри на туризма заради нерегламентирани плащания към хотелиери, усвоили милиони левове от държавата и ЕС за мними нощувки на украински бежанци, установили се в България.

 

Разследването е започнало още в крал на януари, когато представители на европейската прокуратура в България са нахлули в Министерството на туризма и са иззели цялата документация за плащанията към частни хотели и държавни почивни бази, като данните за нощувките се сверяват със списъка на украинските граждани, сдобили се с временна закрила у нас. Според официални данни на Върховния комисариат за бежанците към ООН в България със статут на временна закрила са регистрирани 72 775 украинци, докато в първите седмици след като Русия нападна Украйна статут на закрила у нас са получили 179 290 бягащи от войната.

 

Запознат с течащото разследване разкрива, че то ще завърши с обвинения към двама бивши министри – на туризма – Христо Проданов, който беше министър от квотата на БСП в кабинета на Кирил Петков, и служебния министър на туризма в кабинета на Гълъб Донев – Илин Димитров.

 

Двамата са уличени в грубо нарушаване на правилата за плащания към хотелиери по Южното и Северното Черноморие, приютили в обектите си украинци, за голяма част от които се оказало, че изобщо не са стъпвали в България. Личните им данни обаче били използвани за източване на средства от Европейския съюз и от държавния бюджет. Към наказателна отговорност заедно с ексминистрите вероятно ще бъде привлечена и все още действащата заместник-министърка на туризма Ирена Георгиева, която е обект на разследване и от родната прокуратура по сигнал от ДАНС заради далавери, свързани с апетитни концесии на плажове и отпуснати с нейния подпис над 150 млн. лв. под формата на безвъзмездна държавна помощ към туроператори и хотелиери заради коронавирусната пандемия през 2021 г., която между другото беше свръхуспешна за родния туризъм. Георгиева е поставила подписа си под фактурите за нощувките на украинци и при двамата министри.

 

Финансовата ревизия на плащанията към хотелиери, приютили украински бежанци, извършена от европейската прокуратура, е установила щета от близо 40 млн. лв. от мними нощувки като най-много кражби са установени в първите четири месеца след 24 февруари 2022 г., когато Русия нападна Украйна и милиони се спасиха с бягство към Европа. Тогава държавата плащаше по 40 лева на ден за настанен украинец, а впоследствие сумата беше намалена два пъти. Европейският съюз пък наля над 200 милиона евро на България за издръжката на украинците със статут на временна закрила.

 

„Разследването на аферата с мнимите нощувки на украински бежанци е уличило бившия министър на туризма Христо Проданов в нарушение на закона. Той е трябвало да заяви контрол на разходите и дейностите по държавната помощ, което е задължително условие за извършването й, но не го е направил. Заради това по време на неговия престой в Министерството на туризма са извършени над 650 000 плащания на мними нощувки към хотелиери от Златни пясъци, Свети Влас, Слънчев бряг, Несебър и Поморие“, разказва запознат с разследването на европейската прокуратура. Съмненията са, че хотелиери са връщали под масата милиони левове и че приближени до министър Проданов от министерството на туризма сами са попълвали неверни данни на украинци които само транзит са минали през България, за да се облажат с тлъсти пачки на гърба на бягащите от война емигранти, предимно майки с деца и пенсионери. Същата схема, но в далеч по-малък обем е въртял и служебният министър на туризма в кабинетите на Гълъб Донев и Илин Димитров.

 

Запознати твърдят, че Илин Димитров бил принуден да участва в схемата от скандалния президентски секретар Николай Копринков, който уреждал свои приближени хотелиери с нерегламентирани плащания от Министерството на туризма. Разправят, че разследващите се натъкнали даже на случай с бизнесмен от Пловдив с хотел в Слънчев бряг, където уж нощували 240 украинци, а всъщност там били настанени едва 8 човека, и то работещи във фирми на приближения до Копринков.

 

Заради мащабното разследване за източване милиони от Европейския съюз, което се води от структурата на Лаура Кьовеши, в Министерството на туризма са спрели плащания към всички частни хотели и почивни бази, в които са приети украинци, жалят се представители на туристическия бранш.

 

„Заради няколко мастити хотелиери, които са отклонили милиони на гърба на бедстващите украинци в схема с Министерството на туризма, сега стотици малки собственици на хотели сме обект на жестоки проверки и мълчалив отказ от министерството да ни се преведат пари.

Имам забавени плащания още от есента на 2022 г. към този момент от Министерството на туризма ми дължат над 400 000 лева и отказват да ми ги платят заради трима украинци, които не били установени на адреса при извършване на проверка миналата есен. Завел съм съдебно дело срещу Министерството на туризма за дължимата сума, но то може да се точи с години“, оплаква се хотелиер от Китен.

 

Друг собственик на хотел по Южното Черноморие, пожелал по обясними причини името му да не бъде разкривано, твърди, че имал да взима над 600 000 лева за нощувки на украинци и макар да бил изряден, му било подсказано, че ако иска да усвои сумата в пълен размер, трябва да върне 30% от парите под масата под формата на рушвет. Твърди се, че схемата с изнудване на изрядни хотелиери се прилага от заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева, която все още не е уволнена от пътуващата като Магелан по целия свят „спасителка на костенурки“ Зарица Динкова.

Източник: Уикенд, crimesbg.com