Кирил Петков и доц. Ангел Кунчев съобщиха новите мерки!

Бившият вече премиер Петков и доц. Кунчев оповестиха промените, които ще бъдат направени у нас след като новата вълна на К19 е вече факт. На брифинга те споделиха, че към момента няма да се налага затваряне или ограничаване дейността на заведенията, тъй като броят на заразените е действително висок, но няма общо със стойностите преди месеци.

Маските за защита ще бъдат въведени още до броени дни, но засега ще важат само за поликлиники, болници и други здравни центрове. "В магазините и в обществения транспорт няма да се задължават гражданите да слагат маските, но ние горещо им препоръчваме да го правят, за да се пазят сами. Не е необходимо едно нещо да е наложено със закон, за да го правиш, всеки има глава, с която да мисли", каза доц. Кунчев.

Той обясни, че вирусът към момента не протича тежко като преди и обикновено преминава за периода от три до пет дни, като клиничната му картина е доста по-лека от старата. Въпреки това хората трябва да приемат отново Д-витамина, особено ако не излизат често навън и биха могли да имат дефицит от него.

"Бизнесите няма да се затварят, няма и да се въвеждат предишните сертификати. Надяваме се да изкараме спокойно лятото, а за есента ще се мислят нови наредби, ако се окаже, че има нови и по-заразни щамове", заяви и Кирил Петков.