Три фирми ще получат общо над 41 милиона лева за осигуряване на храна за затворите през следващите три години. Тази сделка е сключена в последните дни на служебното правителство.

 

И о, каква изненада! Зад тези фирми се крие пловдивска връзка, която води до известните братя Маргини, по-специално до кумеца им Георги Цанков – Жоро Фантастиката. Интересното в този случай е, че той е известен член на масонската ложа "Слънце Ориент" и е в тясна връзка с руския гражданин Георги Гергов, който пък има близки връзки с президента Румен Радев и секретаря му – бившият селски кмет Николай Копринков.

 

Кумецът на Маргините спретна нова далавера

Фирмите, които ще осигуряват храна и напитки за затворите, не са избрани чрез конкурс, а държавното предприятие "Фонд затворно дело" е открило специална поръчка за тях. Това е процедура на договаряне без предварително обявление, както е формулирано в административните кръгове. Според "Фонд затворно дело" няма конкурс, защото се появили спешни обстоятелства. Така и не става ясно обаче какви са тези обстоятелства. Тук е мястото да отбележим, че служебният зам.-министър на правосъдието, в чийто ресор са затворите, бе пловдивската юристка Мария Павлова.

 

За нея се знае, че е протеже на Копринков, а звездата й изгря покрай служебните правителства на Румен Радев. Така неизвестната следователка за изненада на юридическото съсловие се издига до служебен министър на правосъдието в правителството на Огнян Герджиков, а после се квалифицира в зам.-министър в следващите кабинети, назначени от Румен Радев.

 

Преди дни тя бе освободена от новия правосъден министър Атанас Славов, без да бъде посочвана причина. Поканените, тоест облагодетелстваните, фирми са „Мира фууд”, „Нове холд” и „Стелит-1". И трите фирми имат печален опит в тази дейност. Те няколко пъти са отстранявани от подобни конкурси, а също и са прекратявани договори с тях за изхранване на затворите, понеже или са направили различни нарушения в изпълнението им, или направо не са могли да изпълнят поетите ангажименти. Във „Фонд затворно дело” отлично са знаели това, но са си затворили очите, и въпреки гафовете, трите фирми отново са фаворити.

 

Така те прибират милионите, а ангажиментът им е да доставят храни и напитки през следващите 3 години, като този срок може да бъде продължен с още 18 месеца.

„Нове холд” ще прибере над 28 млн. лв., „Мира фууд” над 7 млн. лв.  и „Стелит-1" – над 6 млн. лв.

„Нове холд” е приемник на „Нове инженеринг” като регистрацията им е в Свищов, а собственикът Антон Антонов печели конкурси за храни предимно в Северна България.

„Стелит-1" е фирма от Севлиево и доставя храни по обществени поръчки из цялата страна.

Третата поканена компания „Мира фууд" се води собственост на Станислав Николов, който е тясно свързан с пловдивския бизнесмен Георги Цанков.

 

Известният като Жоро Фантастиката политик и предприемач е председател на Общинския съвет на община Родопи, но преди всичко е масон от ложа „Слънце Ориент" на Георги Гергов. Мнозина обаче са убедени, че братя Маргини, които кумуват на сватбата му, са ракетата носител за бизнесмена. Известно е, че те винаги са имали влиятелни приятели и покровители от върха на държавата.

 

Преди години Георги Цанков е кандидат за кмет на пловдивската община Родопи, подкрепен от ВМРО. Това далеч не е първият му опит в политиката, от години Жоро Фантастиката е партиен номад – бил е общински съветник от Реформаторския блок на Кунева, след това минава през ГЕРБ и ВМРО, отбива се и в партията на Николай Бареков. Иначе е във възход още от 2007 г., когато фирмата му „Фантастика 95“ започва ударно да печели обществени поръчки.

 

Цанков първо доставя храни на Министерството на отбраната и на МВР. През 2010 г. пловдивчанинът започва да снабдява с кафе и сокове дори Народното събрание.

„Фантастика 95“ е абонирана и за доставките на храни за различни държавни структури в Пазарджик и Пловдив.

 

Жоро Фантастиката обаче се прочува най-вече покрай бобения скандал. Доставените от фирмата му 50 тона боб за бедните по програмата „Благотворителност" към Европейския съюз са с гъгрица. Фасулът с червеи е внесен от Аржентина и Китай през гръцко пристанище.

Складиран е от БЧК в Плевен и Добрич. Ген. Атанас Атанасов пише писмо до ОЛАФ. Започва проверка и в крайна сметка Георги Цанков е глобен със 120 хил. лв., понеже става ясно, че е предлагал продуктите на цени в пъти по-високи от пазарните. Неговата позиция е коренно противоположна – твърди, че е натопен от конкуренцията. След скандала с боба подава оставка от партията на Меглена Кунева, но после намира други партийни пристани.

 

Георги Цанков се споменава и покрай акцията „Универсалните", при която е разбита групата, в която е и синът на бившия земеделски министър Георги Танев – Иван. В нея са още: бившият личен шофьор на Красимир Маринов - Големия Маргин, доведената дъщеря на бившия митнически бос Христо Кулишев – Мила Георгиева и синът на алкохолния бос Миню Стайков. Разследваха ги за източване на ДДС за десетки милиони левове. Специално Георги Цанков беше посочен като техен помощник, но повече нищо не се чу за неговата съпричастност към бандата.

 

Тези истории от близкото минало явно вече са добре забравени и масонът Цанков отново е фаворит за изхранването на затворите. Разбира се персонално той никъде не се показва.

Източник: Уикенд, crimesbg.com