Кристиан Вигенин аут от БСП след скандал с Корнелия Нинова, узна Разкрития.

Заместник-председателят на левицата вече е подал оставка, шушука се все по-упорито в родното политическо пространство. Все още обаче липсва официално потвърждение.

Наши източници разкриват, че Вигенин е заявил желанието си да напусне устно пред шефката Корнелия Нинова, а документално оставката му предстои да бъде оформена.

Той е трябвало да отговаря пред партийния елит защо групата на червените депутати е гласувала въздържал се, а не против вдигане на ветото на Македония при обсъждането на френското предложение в Народното събрание. Първоначално нагласата е била социалистите да бъдат против, каквато е и партийната позиция.

По този повод се наложи Изпълнителното бюро и парламентарната група на БСП да излязат със специална декларация, в която отхвърлиха обвиненията, че са предали националния интерес. "Македония беше червена линия за нас и ние не я прекрачихме. Позицията ни е последователна и принципна", написаха от "Позитано".

Вигенин обаче явно е на съвсем друго мнение, за което признал и на червения форум в неделя. Той обяснил, че при друга ситуация и не предстоят избори, направо щял да препоръча да се гласува за премахване на ветото и така партията да си остави вратичка.

Според него социалистите не трябва да споделят категоричната позиция на "Има такъв народ", които гласуваха против френското предложение за падане на македонското евровето, а трябва да търсят начин да се отграничат от партията на Слави Трифонов.

Водачът на пловдивската листа на БСП за последните избори, който сега е и зам.-председател на парламента, изразил съжаление, че разминаванията му са вече прекалено сериозни с партийното ръководство и поискал някой друг да поеме поста международен секретар. Засега оставката не му е приета, а той е бил посъветван да размисли и остане в партийното ръководство.