Докато светът продължава да бъде разтърсван от военните удари между Русия и Украйна, Кремъл изненадващо обяви, че се готвят да сложат край на войната. Първи Владимир Путин заговори за мирни преговори. Сега и Дмитрий Песков също обяви, че Русия иска мир.

Но цената е убийствено висока! И направо невъзможна да се плати.

"Ако Украйна иска мир, трябва да приеме, че анексираните през септември Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие са вече част от Руската федерация", заяви още говорителят на Кремъл.

Песков добави също така, че не смята Русия за отговорна за последиците от войната в световен мащаб. Но даде да се разбере, че в Москва са готови да седнат на масата за преговори, след като осъзнаха, че поглъщането на Украйна е невъзможно.

Какво предстои?

 Абсолютно невъзможно изглежда освободените от руска окупация Херсон и Запорожие да бъдат предадени на Кремъл, дори и под формата на автономно управление. Много по-вероятно е това извиване на ръце да продължи и в крайна сметка Русия да се откаже от плановете си да сложи ръка върху тях. Основната цел от самото начало на войната са областите Донецк и Луганск, които от няколко години са обявили независимост и продължават да отстояват автономията си.

И е много вероятно, отчитайки тежките последици от войната, ООН и останалите организации да се съгласят на автономно управление на тези страни, без официално да бъде признато тяхното овладяване нито от Русия, нито от Украйна. Което със сигурност не устройва Киев, но устройва Москва. Която ще излезе от войната дори като победител, въпреки че ще изиграе ролята на големия губещ в очите на всички.

Що се отнася до военните действия, те засегнаха твърде тежко икономиката на цяла Европа и предизвикаха невиждани трусове в цял свят. И ако продължат е много възможно да се стигне до нови, по-притеснителни развития на военните действия в световен мащаб...