Ето, че дойде и краят на крадците в хипермаркетите, които необезпокоявано си хапваха и пийваха между рафтовете, а за капак мушкаха по нещо в чантата, което разбира се не са платили.

 

Край на царството на недобросъвестните клиенти в „Билла“ и „Лидл“

Веригите  „Билла“ и „Лидл“ са взели решение да се спасят от загубите, причинени от тези недобросъвестни клиенти като въведат задължително чекиране на изхода. Така всеки клиент ще е длъжен задължително да чекира касовата си бележка, преди да излезе от магазина.

 

Добре е да пазите внимателно касовия си бон, тъй като той е билетът ви за изход от магазина. Това важи особено за купувачите, които се самообслужват на каса и накрая забравят да вземат бележката си, оставяйки я на джоба на устройството за самообслужване или касата. Тази немарливост обаче вече ще ви излезе скъпо, тъй като няма да можете да напуснете обекта.

 

Хранителните вериги много отдавна са пропищели от недобросъвестни клиенти, които не пропускат да мушнат по нещо дребно в джоба или чантата си. Досега никаква аларма не сигнализираше за това. Царството на недобросъвестните купувачи обаче приключи. Те могат да хванат само временния гратисен период, докато всички обекти се снабдят с въпросното устройство.

Източник: Уикенд